Jablonec nad Nisou: O půjčky z městského fondu na lepší bydlení je zájem

27.02.2016 14:36

I v roce 2016 plánuje jablonecká radnice nabízet občanům města půjčky z Fondu na zlepšení úrovně bydlení (FZÚB). Dva miliony jsou rezervovány pro půjčky na zlepšení úrovně bydlení, jeden milion na půjčky a dotace na čistírny odpadních vod a kanalizační přípojky, 750 tisíc zastupitelé alokovali na opravy nemovitostí v městské památkové zóně.

Jablonec nad Nisou: O půjčky z městského fondu na lepší bydlení je zájem
Foto: mhdvmb.cz
Popisek: Jablonec nad Nisou

Celkový objem peněz ve fondu je pro letošní rok 10,2 milionu korun, přičemž zůstatek z loňského roku je 5,8 milionu a 2,1 milionu korun do fondu se očekává z prodeje městských nemovitostí. Splátky půjček a úroky jsou naplánovány ve výši 2,3 milionu korun.

Půjčky na bydlení

V roce 2015 bylo na půjčkách na zlepšení úrovně bydlení z fondu vyplaceno 1,5 milionu korun. Vlastníci nemovitostí využili půjčku od města na výměnu topení, oken, zateplení fasády, opravy střechy či sociálního zařízení v bytě. Čerpání jedné půjčky ve výši 180 tisíc korun na rekonstrukci fasády s původními prvky je v souladu s pravidly převedeno do roku 2016.

Výzvu na podávání žádostí o půjčky z FZÚB pro rok 2016 vyhlásil jablonecký magistrát v listopadu loňského roku. Výše úrokové sazby pro rok 2016 je 2,1 %. K jejímu snížení z původních 2,45 % došlo vloni v listopadu. „V roce 2013 jsme snižovali úrokové sazby poprvé a počet zájemců o půjčky značně vzrostl, vloni jsme tento model zopakovali,“ říká náměstek primátora Miloš Vele. „Máme zájem na tom, aby lidé své nemovitosti zvelebovali, proto jim tuto možnost nabízíme,“ vysvětluje Vele. Žádosti o půjčky na úpravy svých bytů a domů mohou lidé posílat do 29. února 2016.

Dotace a půjčky na čističky

V roce 2013 město započalo s Programem podpory výstavby technické infrastruktury. V rámci Výzvy 2013 bylo nakonec vyčerpáno 1,3 mil. Kč, v případě Výzvy roku 2014 se jednalo o téměř 1,5 mil. Kč. V každém roce činila alokace výzvy 2 miliony korun.

Po roční přestávce statutární město Jablonec nad Nisou opět vyhlásilo na rok 2016 Program na podporu výstavby domovních čistíren odpadních vod a kanalizačních přípojek. „Příjem žádostí do 1. a 2. kola započal 4. ledna a konečný termín pro jejich podání je 31. říjen 2016, alokován je 1 milion“ informuje vedoucí odd. dotací Iveta Habadová s tím, že schválené projekty je pak nutné realizovat do konce října 2017. Více informací zájemci o dotaci naleznou na webu města, v sekci magistrát-životní situace-finance.

Žadatelé o dotaci na čističky a kanalizační přípojky mohou, stejně jako v minulosti, žádat město také o půjčku pro tento účel. V případě půjčky žadatel předkládá svoji žádost na oddělení rozpočtu odboru ekonomiky.

FZÚB se využívá jednak na poskytování půjček vlastníkům domů a bytů na území města, jednak na poskytování dotací v rámci programu podpory technické infrastruktury, na čistírny odpadních vod a kanalizační přípojky. Prostředky fondu se využívají rovněž na údržbu městských bytů. Druhy půjček a podmínky jejich poskytnutí určují pravidla fondu. Informace k půjčkám i dotacím z FZÚB zájemci najdou na webu města v sekci životní situace-finance.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Koupaliště na Písečném ostrově je otevřené

22:28 Litoměřice: Koupaliště na Písečném ostrově je otevřené

S příchodem letního počasí otevřelo své brány letní koupaliště na Písečném ostrově v Litoměřicích. V…