Jablonec nad Nisou: Od dubna zaplatí občané o 35 korun víc za odpad

05.03.2020 13:07

Ceny za odpad se v Jablonci od 1. dubna zvýší o 15 %. Navýšení poplatku si vyžádaly stále rostoucí výdaje za odpadové hospodářství.

Jablonec nad Nisou: Od dubna zaplatí občané o 35 korun víc za odpad
Foto: Stavbarokulibereckehokraje.cz
Popisek: Rekonstrukce budovy Muzea skla a bižuterie, Jablonec nad Nisou

Naposledy město cenu za popelnice zvyšovalo v roce 2017, a to o osm procent. Měsíčně si tak čtyřčlenná domácnost za běžnou popelnici s týdenním vývozem připlatí zhruba 35 korun.

„Vlivem inflace a růstu minimální mzdy zvýšily Severočeské komunální služby ceny městu od roku 2018 o 4,5 %, od poloviny roku 2019 o 2,3 % a od dubna 2020 se zvýší o dalších 2,7 %. Proto také město musí přistoupit k vyšší platbě za odpad,“ vysvětluje náměstek primátora pro ekonomiku Milan Kouřil. „Pokud by ceny za popelnice zůstaly na stejné úrovni jako nyní, pak by celkový podíl města na odpadovém hospodářství v roce 2020 činil zhruba 16,2 mil. Kč, což je téměř 32 % z celkových nákladů,“ dodává náměstek s tím, že v těchto dnech přichází do jabloneckých domácností složenky už s vyšší platbou. 

Zvýšením cen od 1. dubna 2020 o 15 % bude podíl města na odpadovém hospodářství činit 25,8 %, což je 13,1 mil. korun. V roce 2019 dotovalo město odpadové hospodářství částkou 14 mil. Kč. Zvýšení ceny znamená pro čtyřčlennou rodinu zhruba 35 korun v rodinném měsíčním rozpočtu navíc, za rok je suma vyšší o 418 korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

Navrácení Ukrajinců

Proč by měli Ukrajinci, kteří už na Ukrajině nežijí třeba 20 let jít nyní za Ukrajinu bojovat? Nebo i ti, co jít bojovat nechtějí z jakýchkoliv důvodů, proč je nutit? Navíc nechápu to, že nejdřív jste vehementně podporovali přijetí uprchlíků z Ukrajiny a teď je zas tlačíte k návratu. Zamýšlel jste s...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrava: Švýcarští pořadatelé hokejového mistrovství světa v roce 2026 si přijeli pro užitečné tipy

22:09 Ostrava: Švýcarští pořadatelé hokejového mistrovství světa v roce 2026 si přijeli pro užitečné tipy

Hokejové mistrovství světa se roku 2026 bude konat ve švýcarských městech Curych a Fribourg. Právě z…