Jablonec nad Nisou: Po Velikonocích se město zbarví do modra

01.04.2024 7:04 | Tisková zpráva

Statutární město Jablonec nad Nisou se připojí aktivně k letošní kampani Česko svítí modře. Náměstkyně pro oblast humanitní Jana Hamplová říká, že podobné akce jsou důležité pro vzájemné pochopení většinové části společnosti s tou, která má nějaký handicap.

Jablonec nad Nisou: Po Velikonocích se město zbarví do modra
Foto: mhdvmb.cz
Popisek: Jablonec nad Nisou

Letošní ročník se koná pod záštitou pražského arcibiskupa Mons. Jana Graubnera. Motto X. ročníku kampaně je POZNÁNÍ-POCHOPENÍ-PŘIJETÍ a symbolizuje milníky cesty od počátečního odmítání jakékoliv odlišnosti až k poznání, které pomáhá pochopit a posléze přijmout jinakost lidí. Ke kampani Česko svítí modře se v Jablonci nad Nisou připojí Centrum sociálních služeb (CSS), Kultura Jablonec (KJ), základní umělecká škola (ZUŠ), městské divadlo (MD) i městská knihovna (MK).

„Měli bychom si uvědomit, že nežijeme v bezproblémové společnosti, ale že mezi námi žijí i lidé s nějakým zdravotním hendikepem, který třeba na první pohled není viditelný. Úkolem podobných kampaní je hlavně upozornit na věci ne zcela patrné. A to je důležité. Je třeba vnímat svět otevřenýma očima, vnímat složení společnosti i fakt, že ne pro každého je jednoduché se do běžného života zařadit,“ myslí si jablonecká náměstkyně pro oblast humanitní Jana Hamplová, která 2. dubna, při Světovém dni zvýšení povědomí o autismu, společně s kolegy z odboru sociálního zvolí modrý oděv.

Anketa

Škodí Andrej Babiš České republice?

13%
85%
hlasovalo: 41574 lidí

V modrém budou i zaměstnanci knihovny, CSS přidá modře nasvícená okna, stejně jako městské divadlo. „Hned po Velikonočním pondělí dostanou vysoká čelní okna modrý světelný háv a divadlo se tak symbolicky připojí k celostátní osvětové kampani Česko svítí modře, jejímž smyslem je upozornit veřejnost na existenci autismu a vyjádřit podporu lidem, kteří s touto celoživotní jinakostí žijí,“ říká Lucie Peterková, ředitelka Městského divadla Jablonec nad Nisou.

Modrým světlem a kampaní na svých sítích podpoří „modrý den“ také jablonecká ZUŠ. „Na podporu lidem s autismem se 2. dubna zbarví náš Facebook do modra! Pozveme kolegy – přidejte se k nám a vyjádřete solidaritu s autistickou komunitou oblečením modrého prvku – ať už to bude tričko, šála, nebo jen modrá stuha. Modrá barva je symbolem autismu a společně tak můžeme šířit povědomí o tomto neurodivergentním spektru a podpořit inkluzi a pochopení,“ připomíná Petr Vobořil, zástupce ředitele ZUŠ Jablonec nad Nisou pro provoz.

Světový den povědomí o autismu je mezinárodně uznávaným dnem, který povzbuzuje členské státy Organizace spojených národů k přijetí opatření ke zvýšení povědomí o autistických jedincích na celém světě. Připomíná se každý rok 2. dubna. Ve stejný den pak startuje celorepubliková kampaň Česko svítí modře (ZDE), která trvá do konce dubna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

22:28 Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

V souvislosti s šířením některých zavádějících a nepravdivých informací týkajících se Memoranda o po…