Jablonec nad Nisou: Podle výsledku prověrky strážníci nepochybili

07.03.2021 11:47

Na sociální sítě vložila žena E. K. video, kterým obvinila jablonecké strážníky z násilného zákroku vůči matce s dítětem v úterý 2. března v ulici Pražská. Incident natáčela na mobil přes rušnou ulici. Obvinění prošetřovala Policie ČR, chování strážníků prověřilo vedení města a městské policie. Výsledek je jednoznačný – strážníci nepochybili.

Jablonec nad Nisou: Podle výsledku prověrky strážníci nepochybili
Foto: Stavbarokulibereckehokraje.cz
Popisek: Rekonstrukce budovy Muzea skla a bižuterie, Jablonec nad Nisou

„Dnes komisař ze Služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Jablonec nad Nisou zahájil trestní stíhání 43leté ženy jako obviněné ze spáchání přečinu násilí proti úřední osobě, kterého se dopustila tento týden v úterý odpoledne kolem čtrnácté hodiny v Jablonci nad Nisou v prostoru mezi ulicemi Pražská a Nádražní. Obviněná neuposlechla opakované výzvy strážníků Městské policie v Jablonci nad Nisou k prokázání totožnosti. Nejprve do jednoho strážníka intenzivně a opakovaně strkala dlaněmi obou rukou tak, že ho vytlačila do vozovky, kde se mu v tom okamžiku musel vyhnout řidič projíždějícího vozidla a zabránit tak střetu s tímto strážníkem. Navíc poté obviněná udeřila pravou rukou sevřenou v pěst druhého zakročujícího strážníka do oblasti dolní čelisti, čímž mu způsobila zranění, se kterým byl na vyšetření v jablonecké nemocnici,“ píše se v tiskové zprávě Policie ČR s tím, že obviněné nyní za spáchání uvedeného trestného činu hrozí v případě odsouzení trest odnětí svobody až na čtyři roky.

Anketa

Má vláda Andreje Babiše dovládnout do voleb?

85%
15%
hlasovalo: 20036 lidí

Celé znění tiskové zprávy najdete ZDE.

Z roztřeseného amatérského videa na sociální síti není zcela patrné, co se skutečně stalo. Celá událost je však jasně zdokumentovaná osobní kamerou, která je součástí výstroje strážníků a kterou zapínají při každém zákroku. Záznam z ní a svědectví přítomných posloužilo jako podklad k šetření státní policie, ale i k prověrce strážníků.

„V souladu s nastavenými kontrolními mechanismy provedlo vedení Městské policie Jablonec nad Nisou prověrku okolností zákroku hlídky strážníků ze dne 2. března, který byl veden proti ženě s dítětem v ulici Pražská. Provedeným vnitřním šetřením bylo zjištěno, že zákrok strážníků byl v souladu se zákonem, za využití zákonných oprávnění strážníka a vzhledem k okolnostem zákroku i zcela přiměřený. Po zhlédnutí záznamu z osobní kamery zakročujícího strážníka stojíme jako vedení městské policie plně za našimi strážníky, kteří mají naši plnou podporu v souvislosti se zákrokem,“ říká ředitel MP Jablonec n. N. Michal Švarc a dodává: „Apeluji na všechny naše spoluobčany, aby vzhledem k nepříznivému vývoji pandemické situace dodržovali všechna omezující opatření. Městská policie bude i nadále pokračovat v kontrolách jejich dodržování. Prosím, nenuťte nás vystupovat proti vám represivně. Jde o životy nás a našich blízkých, tak na to nezapomínejme.“

„Plně stojím za našimi strážníky. Platná opatření je třeba dodržovat a vymáhat. Je pro mě nepochopitelné, že v tak krizové situaci, kdy je reálně ohrožené zdraví i životy nás všech, neudělá matka vše pro to, aby své dítě ochránila a svým chováním mu šla příkladem. Naopak, kladu si otázku, jaký příklad svému dítěti předá tím, že napadne strážníka a odmítne dodržovat zákonná pravidla,“ staví se za oprávněnost jednání strážníků městské policie jablonecký primátor Jiří Čeřovský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

7:37 Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

Po několika měsících provedlo město Děčín spolu s technickými službami další test kontejneru na směs…