Jablonec nad Nisou: Přednáška o životě a díle Heinricha Kulky

11.09.2019 18:18

Jablonecká Kantorova vila patří mezi otevřené kulturní památky v rámci Dnů evropského dědictví. Jejím autorem je architekt Heinrich Kulka. A právě o jeho díle bude v pátek 13. září v kostele sv. Anny přednášet architekt, teoretik architektury, publicista a vysokoškolský učitel Jan Sapák. Začátek je v 18 hodin.

Jablonec nad Nisou: Přednáška o životě a díle Heinricha Kulky
Foto: mhdvmb.cz
Popisek: Jablonec nad Nisou

Život a dílo Heinricha Kulky, tvůrčího partnera Adolfa Loose, autora Kantorovy vily v Jablonci nad Nisou je název přednášky, se kterou do Jablonce na pozvání Městské galerie MY přijede v pátek 13. září architekt Jan Sapák.

„Přednáška začne v 18 hodin v kostele sv. Anny a připravili jsme ji ve spolupráci s jabloneckým magistrátem a Jabloneckým kulturním a informačním centrem. V sobotu 14. září budou na přednášku navazovat komentované prohlídky Kantorovy vily, na kterých zájemce bude provádět také Jan Sapák,“ říká Jan Strnad z Městské galerie MY a dodává, že prohlídky vily jsou plánované od 10 do 16 hodin. Časové vstupenky budou 11. a 12. září 2019 k osobnímu vyzvednutí v turistickém informačním centru – Dům Jany a Josefa V. Scheybalových v Kostelní ulici.

Jan Sapák (*6. 3. 1957, Brno) je architekt, teoretik architektury, publicista, vysokoškolský učitel, první předseda České komory architektů.  Vystudoval Fakultu architektury VUT u prof. Aloise Nového a AVU u Jiřího Kotalíka. Pracoval v libereckém projektovém ústavu (Stavoprojekt Liberec), byl asistentem Miroslava Masáka a působil v týmu na rekonstrukci pražského Veletržního paláce. V roce 1988 spoluzaložil neformální sdružení architektů Obecní dům.

Významné práce: rekonstrukce brněnské spořitelny v Jánské ulici, Palác Kapitol v Brně, adaptace bytu W. Krause v Plzni od Adolfa Loose.

Heinrich Kulka (29. 3. 1900, Litovel – 7. 5. 1971, Auckland, Nový Zéland) moravský architekt, klíčový v hnutí modernismu a obzvláště ve vývoji středoevropského architektonického stylu Raumplan mezi lety 1919 a 1938. Kulka přenesl tento Loosův přístup k prostorovému plánování a k užití přírodních materiálů na Nový Zéland (1940-1971), kde se stal průkopníkem moderní architektury.

Významná díla: vila Khuner (s Loosem) v Kreuzbergu, vila Weismann ve Vídni, vila Semlert v Plzni, vila Teichner v Železné Rudě, Kantorova vila v Jablonci n. N., vila Holzner v Hronově, Kulkův dům, Auckland, Halberstamova budova, Wellington.

Adolf Loos (10. 12. 1870, Brno – 23. 8. 1933, Kalksburg u Vídně) byl klasik moderní architektury, čelný představitel architektonického purismu.
Významná díla: Obchodní dům Goldman a Salatsch ve Vídni, Dům Tristana Tzary v Paříži a Mülerova vila v Praze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…