Jablonec nad Nisou: Přehradu začínají trápit sinice

21.07.2019 14:27

Tropické počasí, které panovalo poměrně dlouhou dobu, si vybírá svou daň. Minulý týden se na hladině jablonecké přehrady objevily sinice. Výsledky měření ve čtvrtek 18. července prokázaly, že jejich množství v přehradě stoupá. Vedení Jablonce uvažuje o jejich likvidaci pomocí ultrazvuku.

Jablonec nad Nisou: Přehradu začínají trápit sinice
Foto: mhdvmb.cz
Popisek: Jablonec nad Nisou

V první polovině července se na hladině jablonecké přehrady objevila viditelná skvrna sinic. Proto krajská hygienická stanice provedla v pondělí 15. července další kontrolní měření na dvou místech nádrže  – u kiosku v blízkosti Povodí Labe a U Prutu. „Zatímco na začátku prázdnin bylo množství sinic u kiosku na čísle 1700 buněk na mililitr, ve čtvrtek 18. července už měření vykázala 38 tisíc buněk. U Prutu bylo 1. července 1900 buněk/ml vody a dnešní měření už mluví o čísle 37 500,“ sdělila MUDr. Alena Hájková z jabloneckého územního pracoviště Krajské hygienické stanice LK.

V současné době je na pohled voda bez problémů, avšak výhled na víkend, který má být dle meteorologů opět velmi teplý, není optimistický. „Dle sdělení MUDr. Hájkové se bude měřit častěji na obou odběrných místech. Měřit bude jak hygienická stanice, tak Povodí Labe a zhruba za týden budou další výsledky,“ konstatuje Ivana Řimnáčová, vedoucí odboru stavebního a životního prostředí jabloneckého magistrátu.

„Aktuálně na dvou informačních tabulích u přehrady poblíž odběrových míst U Kiosku a U Prutu vyměníme modrého smajlíku za oranžového.  Veřejnost průběžně informujeme o kvalitě vody na webu  ZDE,  odkaz rekreační vody a na celorepublikové adrese ZDE,“ informuje Hájková.

Protože vyšší množství sinic hrozí tím, že hygienici zakáží v jablonecké přehradě koupání, zvažuje vedení radnice jejich likvidaci. „Uvažujeme o tom, že bychom je likvidovali ultrazvukem,“ říká náměstek primátora Jakub Chuchlík a dodává, že v Česku byla tato technologie s úspěchem odzkoušená na malých vodních plochách, ale i také například v hostivařské nádrži. „Hostivařská přehrada je velikostí zhruba srovnatelná s tou naší a tady proběhla likvidace sinic ultrazvukem úspěšně. Funguje to tak, že do vody jsou ponořené sonary, které vysílají na velmi nízké frekvenci ultrazvuk. Jednotlivé buňky sinic mají vzduchové polštáře, rezonance ultrazvuku polštáře trhají a tím je likvidují. Výhodou ultrazvukové redukce sinic je 100% šetrná technologie k životnímu prostředí bez chemie,“ uzavírá náměstek Chuchlík.

Jak na ně?
K likvidaci sinic ve druhé nádrži Jablonec přistoupil v roce 2008 a zvolil aplikaci metody elektrokoagulace, která je založená na principu elektrolýzy vody v mobilním reaktoru tvořeném sestavou hliníkových, železných či kombinovaných lamel, do nichž je přiváděn stejnosměrný proud nízkého napětí. Další možností likvidace je použití hlinitého koagulantu PAX. Aplikaci je třeba provést během jednoho dne, kdy bude zakázané koupání. Tento zásah, stejně jako jakýkoli jiný, problém definitivně nevyřeší, přestože dávka hliníku vydrží aktivně působit na dně ještě alespoň rok.

Dočasný zákaz koupání platil v jablonecké přehradě loni na konci srpna. Tehdy překročilo množství sinic limit, kdy už hrozí akutní poškození zdraví. U Kiosku tehdy hygienici naměřili 430 300 buněk/ml a na pláží U Prutu 480 900 buněk/ml, tj. v obou případech překročila jakost vody limit III. stupně.

Sinice jsou nebezpečné pro děti a těhotné
Sinice obsahují látky, které způsobují alergie. U koupajícího se člověka, podle toho, jak je citlivý a jak dlouho ve vodě pobývá, se mohou objevit vyrážky, zarudlé oči, rýma. Sinice také mohou produkovat různé toxiny. Projevy se liší podle toho, kolik a jakých toxinů se do těla dostane: od lehké akutní otravy projevující se střevními a žaludečními potížemi, přes bolesti hlavy, až po vážnější jaterní problémy.

Nejnebezpečnější je koupání ve vodě se sinicemi pro malé děti, těhotné ženy, staré lidi a alergiky. Pokud se v takové vodě vykoupete, neotírejte se ručníkem, ale osprchujte se.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…