Jablonec nad Nisou: Přestavbou školnického bytu vznikla nová třída se zázemím

04.12.2019 18:49

Už od září navštěvují děti nové prostory v MŠ Nová Pasířská. Nová třída pro 24 dětí vznikla přebudováním nevyužívaného bytu školníka. Kromě třídy a jejího zázemí spojil budovy dřevěný krček. Projekt Navýšení kapacity MŠ Nová Pasířská v Jablonci nad Nisou vyšel na více jak 31 milionů korun.

Jablonec nad Nisou: Přestavbou školnického bytu vznikla nová třída se zázemím
Foto: VolbyJablonec.cz
Popisek: Silueta Jablonce nad Nisou

  • poskytovatel: Ministerstvo pro místní rozvoj ČR
  • celkem: 31 mil. Kč
  • dotace: 16,8 mil. Kč (EU 15,9 mil. Kč; ČR 0,9 Kč)
  • realizace: srpen 2018-říjen 2019

„Projekt modernizace Mateřské školy Nová Pasířská za více jak 31 mil. korun, přičemž dotace EU + ČR se rovnala částce 16,8 mil. korun, patřil k těm finančně náročnějším,“ říká náměstek primátora pro rozvoj města Petr Roubíček s tím, že jeho realizací se podařilo navýšit kapacitu míst v mateřských školách o 24 míst. „Kromě nové třídy vznikl také nápaditě řešený prostor pro spaní, šatna, sociální zařízení i sklad hraček. Rekonstruovaný objekt má výtah a s druhým pavilonem jej spojuje dřevěný krček, který poslouží částečně jako ochrana dětí před sluncem,“ dodává Roubíček.

Proměnou prošla také školní zahrada. „Po stavebním zásahu je zde nový trávník, umístili jsme i herní prvky, vykácené dřeviny jsme nahradili novou výsadbou,“ doplňuje Pavel Sluka, vedoucí oddělení investiční výstavby.

V cestě stála skála

Stavba byla dle plánu rozdělená do dvou let. Ne vše se však od začátku dle plánu dařilo. „Součástí stavebních prací byla také vodovodní přípojka z ulice U Nisy, venkovní osvětlení a vedení plynu, terénní a sadové úpravy celého areálu včetně pískoviště, opravy schodiště a opěrné zdi, odvodnění a oplocení,“ připomíná náměstek Roubíček. V červnu se však stavbě do cesty postavila skála. Aby se stíhal harmonogram, pracovalo se i o víkendech.

„Jakmile dělníci začali vykopávat kanalizační stoku a dostali se do hloubky tří metrů, zjistili, že jsou v trase výkopu značně tvrdé skalní bloky, které je nutné odstranit. Vzhledem k tomu, že povolení pro odstřel skály by musel vydat báňský úřad, což by bylo časově náročné, rozhodl se zhotovitel skálu narušovat pomocí výkonné frézy,“ říká Sluka.

Specializovaný stroj vlastnila firma pouze jeden, tvrdost skály byla značná, a tak šly výkopové práce pomalu. „Aby se dodržel zářijový termín nástupu dětí do školky, musely tyto hlučné práce probíhat také o víkendu, a to od 7 hodin ráno do 20 hodin večer. Proto velmi děkujeme sousedům za trpělivost,“ konstatuje Petr Roubíček.

Skoro 17 milionů je dotačních

„Na projekt přestavby správcovského domu školky v Nové Pasířské získal Jablonec dotaci z Evropské unie a státního rozpočtu v rámci výzvy IPRÚ ve výši 16,7 mil. korun, přičemž celkové náklady na projekt, tj. včetně vybavení nábytkem, sadových úprav, projektové dokumentace a dozorů, přesáhly 31 milionů korun,“ vypočítává Iveta Habadová, vedoucí oddělení dotací. Kromě nového pavilonu se třídou pro 24 dětí a spojovacího krčku od nového k hospodářskému pavilonu zde přibyla vodovodní přípojka z ulice U Nisy, venkovní osvětlení přístupového chodníku, upravené je i vedení plynu. Bezbariérový přístup zajišťuje výtah. Součástí projektu jsou také terénní a sadové úpravy celého areálu včetně pískoviště, opravy schodiště a opěrné zdi, odvodnění a oplocení zahrady, v němž jsou také nové venkovní herní prvky.

„Jablonec nad Nisou zřizuje 18 mateřských škol a jejich kapacitu jsme i v roce 2019 zcela naplnili. Ve školkách máme 1644 dětí. Ačkoliv se nám stále daří umísťovat všechny děti, které přijdou se svými rodiči k zápisu, potřebujeme kapacitu navyšovat. Na začátku roku se nám podařilo otevřít třídu pro 24 dětí ve mšenské školce v ulici Josefa Hory, další je tady v Nové Pasířské. Další navýšení kapacity o 44 míst umožní aktuální realizace 2 tříd MŠ Arbesova a o 16 míst projekt na přestavbu školky Montessori na Vrkoslavicích,“ říká náměstek primátora pro školství David Mánek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Po čtvrt století opět ožívá druhé patro litické školy

19:27 Plzeň: Po čtvrt století opět ožívá druhé patro litické školy

Litické děti opět budou stoupat po schodech do druhého patra školní budovy v Přeučilově ulici. Ve čt…