Jablonec nad Nisou: Primátor přijal držitele medaile Otce města

14.07.2023 22:31 | Tisková zpráva

Ve středu 12. července přijal jablonecký primátor Miloš Vele ve své pracovně kunsthistorika Dietera Kleina. Kokonínský rodák je držitelem druhé unikátní stříbrné jablonecké pamětní medaile Otce města, kterou převzal v prosinci 2008.

Jablonec nad Nisou: Primátor přijal držitele medaile Otce města
Foto: mhdvmb.cz
Popisek: Jablonec nad Nisou

Kunsthistorik, člen Mezinárodní rady pro památkovou péči, Dr. Dieter Klein, kterému byl letos v červnu ve Vídni propůjčen titul profesora, žije střídavě ve Vídni a Mnichově. Byl to právě on, kdo položil základ partnerství mezi městy Jablonec nad Nisou a Kaufbeuren.

„Dieter Klein se do Jablonce vrací pravidelně, má zde přátele i rodinné příslušníky. A protože mu primátor Miloš Vele poslal gratulaci při převzetí profesury, chtěl mu pan Klein při letošní návštěvě města osobně poděkovat,“ informuje Kateřina Hujerová z kanceláře primátora.

Dieter Klein celý život propagoval Jablonec v zahraničí, katalogizoval stavební památky jabloneckého a tachovského okresu, zpracoval knihu o jablonecké secesi a jako někdejší předseda společnosti Gustava Leutelta, spisovatele Jizerských hor, přispěl k oživení jeho památky v Josefově dole. Spolupracoval s Petrou Laurin na jedné z jejích knih, podílel se na přípravě několik výstav s galeristou Janem Strnadem, představil výstavy o Jablonci v Mnichově i ve Vídni. V roce 2008 za svou práci převzal jednu z dvaceti jabloneckých stříbrných medailí Otce města.

Stříbrná městská medaile byla vydaná k dvoustému výročí povýšení vsi Jablonec nad Nisou na městys a dvoustému výročí narození prvního starosty, úspěšného podnikatele a politika Josefa Pfeiffera, už současníky nazývaného Otcem města Jablonce. Autorem medaile je ak. soch. Jiří Dostál, ve stříbře bylo vyražených pouze dvacet kusů, třináct z nich město udělilo významným osobnostem, zbývajících sedm putovalo jako mimořádný dar Jablonce nad Nisou do muzejních expozic a institucí. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litomyšl: Experimentovat při vaření rozhodně zakázáno není

19:06 Litomyšl: Experimentovat při vaření rozhodně zakázáno není

Také v letošním roce, který je obrazně řečeno zalitý Smetanou, chceme uctít památku M. D. Rettigové,…