Jablonec nad Nisou: Provoz křižovatky Poštovní a Budovatelů se obnovuje

17.09.2019 19:03

Dlouho plánovanou, rozsáhlou stavbu dešťové kanalizace koordinované s rekonstrukcí havarijního stavu jednotné (splaškové) kanalizace a vodovodu včetně výměny a zkapacitnění plynového vedení v dolním centru Jablonce musela radnice zastavit a přesunout na příští rok. Důvodem je odvolání vůči stavbě, které podala čtveřice podnikatelů. Od neděle 22. září se křižovatka ulic Poštovní a Budovatelů zcela otevírá provozu, tramvaj začne jezdit 22. září a autobusy se vrátí na obvyklé trasy v pondělí 23. září.

Jablonec nad Nisou: Provoz křižovatky Poštovní a Budovatelů se obnovuje
Foto: mhdvmb.cz
Popisek: Jablonec nad Nisou

„Odvolání tak zásadně nabouralo původní, detailně připravený harmonogram koordinace tří staveb, neboť s částečnou realizací se počítalo letos. Posun do příštího roku přinese mnohem větší omezení pro občany i pro firmy, které vůbec nemuselo nastat,“ konstatuje náměstek primátora pro rozvoj města Jakub Chuchlík.

Kvůli podanému odvolání město nemá pravomocné stavební povolení, na které navazovala povolení uzavírky křižovatky Poštovní a Budovatelů i zvláštního užívání komunikace 1/14 (ul. Budovatelů). „S ohledem na blížící se zimu nám nezbyla jiná možnost než posunout zahájení všech tří akcí do příštího roku. Náhradní autobusová doprava za tramvaj přestane jezdit o půlnoci 21. září a tramvaj se na koleje vrací v neděli 22. září ráno. Autobusy začnou jezdit po obvyklých trasách v pondělí 23. září ráno,“ říká náměstek Chuchlík.

Nová dešťové kanalizace je nezbytná a je vhodné ji provést společně s rekonstrukčními stavbami dalších správců sítí, tedy společností SVS a Innogy. Všechny projekty musí proběhnout i bez toho, zda tramvajová trať bude či nebude prodloužená. „Odvolání čtveřice podnikatelů bylo zcela účelové. Stavbu městské dešťové kanalizace, rekonstrukci splaškové kanalizace, vodovodu a vedení plynu si vzali jako rukojmí, aby zastavili stavbu prodloužení tramvajové trati,“ upozorňuje vedoucí odboru rozvoje Otakar Kypta.

Odbor rozvoje časově sladil projekty města, SVS i Innogy s projektem rekonstrukce a prodloužení tramvajové trati tak, aby pokládka kolejového svršku mohla v roce 2020 plynule navázat v ulici Budovatelů, kde bude pod parkovištěm retenční nádrž pro oblast ulic Poštovní, Liberecká, Generála Mrázka a dalších. Bude tak sloužit k odvodnění lokality o celkové ploše cca 21,2 hektarů. Přípravě tohoto složitého harmonogramu, koordinujícího práci mnoha zhotovitelů, předcházelo mnoho jednání se všemi zúčastněnými a přesné plánování tak, aby výstavba omezila občany i firmy v co nejmenší možné míře.

Kvůli posunu realizace všech staveb na začátek příštího roku budou muset zhotovitelé jednotlivých projektů nasadit větší množství strojů i lidí ve více úsecích najednou, aby stihli termíny dokončení. „To více omezí dopravu, zásobování i chodce, než původně mělo. Ale jen tak můžeme stavby dle plánu dokončit v roce 2020,“ uzavírá Kypta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…