Jablonec nad Nisou: Pyrotechniku i lampiony štěstí zakazuje nová vyhláška

24.11.2020 9:15

Novou obecně závaznou vyhlášku (OZV) má statutární město Jablonec nad Nisou. Schválili ji na svém listopadovém jednání zastupitelé a jejím cílem je účinná regulace používání zábavní pyrotechniky a lampionů štěstí na území města Jablonec nad Nisou. Podobná vyhláška ve městě dosud chyběla.

Jablonec nad Nisou: Pyrotechniku i lampiony štěstí zakazuje nová vyhláška
Foto: Stavbarokulibereckehokraje.cz
Popisek: Rekonstrukce budovy Muzea skla a bižuterie, Jablonec nad Nisou

„Nově tak OZV o regulaci zábavní pyrotechniky a lampionů štěstí zakazuje použití zábavní pyrotechniky s výjimkou silvestrovské noci v čase od 18 hodin 31. prosince do 2 hodin ráno na Nový rok. Další výjimky může udělit rada města pro předem ohlášené akce v případě, že podle ní nebude narušen veřejný pořádek ve městě,“ vysvětluje autorka podnětu vyhlášky, zastupitelka Michaela Tejmlová. Vyhláška zakazuje celoročně i vypouštění tzv. lampionů štěstí, které sice nepatří do pyrotechnických výrobků, jsou však častým původcem požárů.

Anketa

Získají koalice ODS/KDU-ČSL/TOP 09 a Piráti/STAN ve volbách sněmovní většinu?

33%
67%
hlasovalo: 61447 lidí

Nová obecně závazná vyhláška vznikla na základě návrhu zastupitelky Michaely Tejmlové. Důvodem jejího návrhu je fakt, že zábavní pyrotechnika škodí lidem i zvířatům, a to nadměrným hlukem i nečekaným světlem.

„Následky špatně snáší především malé děti, senioři a citlivější lidé, u divokých i domácích zvířat včetně ptáků dochází v důsledku stresu často k jejich úhynu,“ tvrdí Tejmlová a pokračuje: „Po explozi pyrotechniky zůstávají vyšší koncentrace oxidů uhličitého, síry i dusíku a také těžké kovy, které mohou být zdrojem zdravotních potíží. Navíc při laickém zacházení se zábavní pyrotechnikou hrozí nebezpečí požárů a zranění, nezřídka končí škodami na majetku i zdraví, bohužel, někdy i s trvalými následky.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

7:17 Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

Po měsících příprav, do kterých se zapojila i veřejnost, vypíše město architektonicko-výtvarnou sout…