Jablonec nad Nisou: Severní strana je hotová, změnou projdou neony kina

15.06.2019 21:10

V pondělí 17. června započne částečná demontáž lešení ze severní strany radnice. Práce na poslední části fasády jsou z větší části hotové, nyní se bude pokračovat nad vstupem do kina. Hotovo bude do srpna.

Jablonec nad Nisou: Severní strana je hotová, změnou projdou neony kina
Foto: Stavbarokulibereckehokraje.cz
Popisek: Rekonstrukce budovy Muzea skla a bižuterie, Jablonec nad Nisou

Na severní straně fasády se pracovalo od začátku dubna a letošní harmonogram se podařilo díky přízni počasí o trochu zkrátit. „Už loňské mimořádně krásné počasí umožnilo začít s rekonstrukcí severní strany fasády dříve. Přes zimu jádro omítky zrálo a nyní na něj dělníci natáhli finální barevnou omítku,“ vysvětluje Petr Mikulášek z oddělení investiční výstavby (OIV) jabloneckého magistrátu, který dodává: „Nyní se práce soustředí na dokončení vzhledu okolo vstupu do kina Radnice. Změnou projde také světelná reklama kina. Nově už tu nebude lišta, ale připravíme vše pro osazení neonů po stranách.“ Podle jeho slov by vše mělo být hotové na přelomu července a srpna.

Celkové náklady na obnovu radniční fasády a věže jsou vyčíslené na více jak 25 milionů korun, z toho necelé čtyři miliony bude stát severní strana. Se stavbou souvisí i nadále omezené využívání parkovacích míst před kinem radnice.

Na opravách radniční fasády pracuje město od roku 2016, radniční okna intenzívně opravovalo už od roku 2011. Proměnou prošla nejprve západní strana a věž, jejíž dokončení ohrozily nečekané statické problémy související s technologií betonů ze třicátých let minulého století. Finální fasádu získala věž v roce 2017. Loni na konci května se na ni usazoval hromosvod zakončený ozdobnou kupolí. Usazoval jej zvenku velký jeřáb a celá akce byla kvůli silnému větru trochu dramatická. Měděná kupole hromosvodu je velká 75 cm, hromosvod je nerezový. Pro radnici ji podle dobových výkresů zhotovilo Klempířství Resl, radniční fasádu opravuje stavební firma Syban.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

13:05 Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

Zastupitelstvo města Liberec schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd ve variantě: jedna…