Jablonec nad Nisou: Strom se rozsvítí bez programu a veřejnosti

24.11.2021 8:38 | Tisková zpráva

Do poslední chvíle Jablonec nad Nisou počítal s tradičním rozsvícením vánočního stromu na Mírovém náměstí o první adventní neděli. Zhoršující se epidemiologická situace však úmysly města změnila. Strom se rozsvítí, ale bez programu, veřejnosti a tradičního odpočítávání.

Jablonec nad Nisou: Strom se rozsvítí bez programu a veřejnosti
Foto: mhdvmb.cz
Popisek: Jablonec nad Nisou

„Je nám to velmi líto, ale situace s šířením viru se stále zhoršuje. Nechceme proto možností shromažďování velkého počtu lidí na malé ploše přispět k další eskalaci epidemie. Vánoční strom rozsvítíme bez veřejnosti a bez programu. Rozsvícení nebude možné sledovat ani online, jak jsme původně avizovali,“ konstatuje jablonecký primátor Jiří Čeřovský.

Situace obecně je složitá, protože většina lidí už není ochotná dodržovat platná nařízení – nenosí roušky, nedbají na rozestupy ani na dezinfekci rukou. A nákaza stále mírně stoupá. „Dnes ráno, v úterý 23. listopadu, je v jablonecké nemocnici hospitalizovaných 32 pacientů s covidem, osm z nich je na odděleních intenzivní péče,“ potvrzuje aktuální situaci ve městě ředitel Nemocnice Jablonec Vít Němeček a dodává, že výrazná většina pacientů je neočkovaná.

„Je prokázané, že očkování snižuje riziko nákazy i jejího přenosu na druhé, a především výrazně snižuje nebezpečí těžkého průběhu onemocnění. Všem spoluobčanům doporučuji očkování a všechny prosím o dodržování protiepidemických opatření, zejména nošení roušky, omezení kontaktu s většími kolektivy, mytí rukou,“ apeluje na veřejnost ředitel nemocnice.

Anketa

Půjdete na třetí dávku očkování proti covidu?

37%
hlasovalo: 40769 lidí

Deset a půl metru vysoký smrk ztepilý je už na svém místě na Mírovém náměstí, nyní ho pracovníci technických služeb ozdobí společně s ulicemi. Celé město bude osvícené vánoční výzdobou od začátku adventu. „Rušíme veškerý program, který by vedl ke kumulaci návštěvníků. Týká se to jak rozsvícení stromu, tak vánočních trhů,“ říká za organizátory Petr Vobořil, ředitel Kultury Jablonec, p. o.

Otevřena o první adventní neděli budou beze změny pro návštěvníky turistická infocentra – jak v budově radnice, tak v Domě Scheybalových. Za dodržení platných opatření mohou lidé přijít i na plánované výstavy. Zrušen je ale adventní program DDM Vikýř v OC Central. A jedna dobrá zpráva nakonec - děti, které by chtěly poslat svůj dopis Ježíškovi, jej mohou vhodit do schránky pod vánočním stromem od 28. listopadu do 5. prosince.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…