Jablonec nad Nisou: Technickým službám dochází zásoby soli

12.02.2021 20:10

Průběh letošní zimy nejen u nás, ale i v celé Evropě klade zvýšené nároky na zimní údržbu, zvláště na spotřebu posypové soli. Dodávky z Německa jsou pozastavené kvůli tamní kalamitě, Jablonec nad Nisou má zásoby zhruba do 25. února.

Jablonec nad Nisou: Technickým službám dochází zásoby soli
Foto: VolbyJablonec.cz
Popisek: Silueta Jablonce nad Nisou

„V pondělí jsme vyhodnotili stav našich zásob, objednali jsme 400 tun posypové soli, které nám dodavatel přislíbil. Ale už v úterý upozornil, že dodávky budou krácené. Věřím, že nás nenechají na holičkách, ale situace není jednoduchá, protože dodávky chemického posypu z Německa jsou kvůli tamní kalamitě pozastavené,“ říká jednatel Technických služeb Jablonec (TSJ) Milan Nožička.

Podle jeho slov vystačí zásoba posypové soli technickým službám bez vážnějších problémů do 25. února. „Dále je to otevřená záležitost. Denně spotřebujeme na ošetření jabloneckých komunikací průměrně 30 tun soli. Záležet však bude také na klimatických podmínkách a dalším sněžení. Každý den bez spadu sněhu samozřejmě bude prodlužovat datum, do kterého budeme mít zásaoby,“ tvrdí Nožička.

Co se stane v případě, že se dodávky neobnoví? „Nejprve vytipujeme komunikace, které nejsou tak významné, a navrhneme je přeřadit do způsobu údržby s inertním posypem. Pokud by nastala opravdu dramatická situace, pak bychom chemicky ošetřovali pouze trasy autobusů a areál nemocnice. Ostatní komunikace bychom pluhovali a sypali inertním materiálem,“ vysvětluje jednatel TSJ.

Podle vedoucí technického odboru jabloneckého magistrátu Pavla Kozáka ošetřuje město Jablonec nad Nisou v rámci zimní údržby chemicky zhruba 55 km komunikací I. a II. třídy a některé chodníky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Ve městě se na zkoušku objeví barevné koše na tříděný odpad

7:17 Hradec Králové: Ve městě se na zkoušku objeví barevné koše na tříděný odpad

V Hradci Králové se na více než dvou desítkách míst objeví barevné koše na tříděný odpad. Lidé tak b…