Jablonec nad Nisou: Váš dům není kulturní památka? Požádejte o příspěvek město

16.05.2021 11:47

Jeden a půl milionu korun je v jabloneckém rozpočtu rezervovaný na Program obnovy městské památkové zóny Jablonec nad Nisou pro rok 2021.

Jablonec nad Nisou: Váš dům není kulturní památka? Požádejte o příspěvek město
Foto: Stavbarokulibereckehokraje.cz
Popisek: Rekonstrukce budovy Muzea skla a bižuterie, Jablonec nad Nisou

Zájemci mohou od 21. dubna žádat až o 50% neinvestiční dotaci, posledním dnem k podání je 29. říjen. Podmínkou však je, že jejich nemovitost je v městské památkové zóně, ale není kulturní památkou.

„Tento dotační program je určený pouze majitelům domů v městské památkové zóně, které nejsou kulturní památkou, a proto nemohou žádat o dotace z Ministerstva kultury v rámci Programu Regenerace MPR a MPZ,“ konstatuje ekonomický náměstek Milan Kouřil s tím, že stejně jako v letech minulých, i v letošním rozpočtu města je na tento program pamatováno částkou ve výši 1,5 mil. korun. Pouze oprávněný žadatel může žádat o 50% neinvestiční dotaci, maximálně však o 150 tis. Kč na jeden dům. „Výše maximální dotace je od loňského roku vyšší o 50 tis. korun,“ připomíná Kouřil.

Dotace je určená na zachování a obnovou autentických prvků a konstrukcí. „Například slouží k úhradě oprav střech, výměny oken, vstupních dveří, obnovu fasády. Žádosti přijímáme na našem oddělení nejpozději do 29. října, v případě vyčerpání alokace může být příjem žádostí ukončený dřív,“ konstatuje vedoucí oddělení dotací Iveta Habadová, která dodává, že projekt musí být realizovaný nejpozději do konce října roku 2022.

„Myslíme i na majitele kulturních památek v MPZ. Příjem žádostí pro rok 2022 do dotačního Programu Ministerstva kultury s názvem Program regenerace MPR a MPZ začne na oddělení dotací 12. července a potrvá do konce září letošního roku,“ informuje Habadová.

Veškeré dokumenty jsou k dispozici ZDE v části Magistrát, sekce Životní situace, Památková péče.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Praha 2 má nový poesiomat

19:06 Praha 2 má nový poesiomat

Návštěvníci Sadů Svatopluka Čecha na Vinohradech mají od včerejšího dne novou atrakci – hrací skříňk…