Jablonec nad Nisou: Ve školce v Nové Pasířské přibude 24 míst

17.02.2018 19:09

Zařazení dalšího projektu do IPRÚ Liberec – Jablonec nad Nisou schválili jablonečtí zastupitelé na svém únorovém zasedání. Jde o projekt Navýšení kapacity MŠ Nová Pasířská v Jablonci nad Nisou za 26,9 milionu korun. Žádost o dotaci bude podaná v rámci Výzvy IPRÚ na Infrastrukturu pro předškolní vzdělávání.

Jablonec nad Nisou: Ve školce v Nové Pasířské přibude 24 míst
Foto: Stavbarokulibereckehokraje.cz
Popisek: Rekonstrukce budovy Muzea skla a bižuterie, Jablonec nad Nisou

Navýšení kapacity v mateřské škole o jednu třídu pro 24 dětí je nutné z důvodu usnadnění inkluze dětí se speciálně vzdělávacími potřebami.

V rámci projektu dojde k rekonstrukci původního rodinného domku v areálu školky na bezbariérový objekt, který bude s hlavní budovou propojený zastřešenou chodbou. „Nejde jen o rekonstrukci budovy, v rámci prací bude například také rekonstruovaná kanalizační přípojka, dojde k sanaci svahu nebo vybudování nového hřiště,“ vypočítává náměstek primátora Lukáš Pleticha. Práce by měly být hotové do začátku školního roku 2019. Začátek realizace může odsunout fakt, že do té doby ještě nebude žádost o dotaci ze strany hodnotitele, tedy Centra pro regionální rozvoj, vyhodnocena.

Celkové náklady projektu jsou vyčísleny na 26,9 milionu korun, přičemž podíl města činí 10,1 milionu korun.

I když Jablonec dosud neměl vážné problémy s kapacitou mateřských škol a městské mateřinky dokázaly přijmout všechny tříleté děti a také každoročně kolem stovky dětí mladších, počet zájemců převyšuje kapacitní možnosti. Souvisí to jednak s větším počtem narozených dětí, jednak s legislativními úpravami, které stanoví povinnou školní docházku pro předškoláky a pro města povinnost zajistit od roku 2020 místa i pro dvouleté děti. Vedení města tak spolu s ředitelkami mateřských škol hledá řešení. Vloni došlo například k rekonstrukci nevyužívaných prostor v kokonínské školce a od ledna 2018 tam funguje nová třída pro 18 dětí. Už v září 2017 mohlo díky organizačním změnám v provozu školky nastoupit o 13 dětí více do mateřinky v Palackého ulici. Kapacity chybí i v družinách.  „Místo stávajících nevyhovujících nájemních prostor plánujeme ještě letos vybudovat prostory pro dvě třídy školní družiny v areálu ZŠ Liberecká na místě zbouraného školnického domku za více než 11 milionů korun,“ přichází s dobrou zprávou primátor Beitl.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Revitalizace dětského hřišťátka v ulici Mařanova

16:31 Liberec: Revitalizace dětského hřišťátka v ulici Mařanova

Kromě velkého dětského hřiště, které bylo nedávno realizováno v ulici Vackova a ke kterému ještě při…