Jablonec nad Nisou: Vodní záchranáři budou mít vlastní zázemí u přehrady

29.06.2022 16:43 | Tisková zpráva

Vodní záchranná služba (VZS) získala v roce 2020 účelovou investiční dotaci ve výši téměř 2,8 mil. Kč na vybudování stanice první pomoci u jablonecké přehrady.

Jablonec nad Nisou: Vodní záchranáři budou mít vlastní zázemí u přehrady
Foto: mhdvmb.cz
Popisek: Jablonec nad Nisou

Dotace je z programu Rozvoj a modernizace materiálně technické základny Vodní záchranné služby ČČK, z. s. Výše požadované dotace činila 100 % předpokládaných nákladů bez vybavení. Na realizaci se bude finančně podílet také Jablonec nad Nisou.

„Vodní záchranáři požádali město o finanční spoluúčast na vybudování kanalizačního a vodovodního řadu a o dofinancování projektu nad rámec přidělené investiční dotace. Smlouvu s vyčíslením finanční spoluúčasti včetně položkového rozpočtu budou zastupitelé projednávat na některém z dalších zasedání,“ říká náměstek pro rozvoj Petr Roubíček.

Objekt stanice první pomoci je navržený jako skelet z dřevěných nebo ocelových prvků doplněný tepelnou izolací a z obou stran opláštěný. Základna je na roštu na sloupcích, čímž je celý objekt nad maximální hladinou zátopy v úrovni 512,40 m n.m. Budova bude napojená na základní inženýrské sítě (vodovod, kanalizaci a silnoproud), vytápění zajistí elektrokotel, případně tepelné čerpadlo, mimo sezónu bude objekt pouze temperován.

Anketa

Pokud by v roce 2022 byly parlamentní volby, volili byste stejnou stranu jako v roce 2021? (Ptáme se od 28.6.2022)

75%
21%
hlasovalo: 6690 lidí

Vodní záchranná služba ČČK Jablonec nad Nisou slouží s podporou města Jablonec na vodní nádrži Mšeno od roku 2008. „Poskytujeme první pomoc návštěvníkům přehrady, zajišťujeme předlékařskou první pomoc u vážných případů, vyhledáváme ve vodě a pod vodou a v posledních letech spravujeme i vybavení přehrady, jako jsou plovoucí pontony, bedny se záchrannými prostředky nebo molo u hráze,“ jmenuje činnost vodních záchranářů Jakub Mottl s tím, že od roku 2008 řeší spolek problém s nedostatečným zázemím pro práci v pronajatých prostorech. „Aktuálně největší problém je nedostatečné zázemí pro pacienty, a především pro personál, které nám znemožňuje službu v režimu 24 hodin denně,“ dodává Mottl.

V nové stanici pro čtyřčlennou službu bude sociální zázemí a odpočinková místnost pro noční pohotovost, dále ošetřovna, ložnice, kuchyně, nezbytné sklady a technické zázemí. Z terasy bude výhled na vodu a okolí. Celá budova bude uzpůsobena potřebám rychlého výjezdu. Součástí stavby bude i nově vybudovaná síť (přípojka) elektřiny, vodovodu a odpadu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Tramvaje se na novou trať mezi Libercem a Jabloncem vrátí od 1. května

13:37 Liberec: Tramvaje se na novou trať mezi Libercem a Jabloncem vrátí od 1. května

Náročná modernizace tramvajové trati mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou skončila. Cílem rozsáhlé re…