Jablonec nad Nisou rekonstruuje veřejné osvětlení. Chce uspořit 75 % energie

07.09.2022 15:03 | Tisková zpráva

Statutární město Jablonec nad Nisou vyhlásí výběrové řízení na 1. etapu projektu rekonstrukce veřejného osvětlení. Předpokládaná hodnota zakázky je 10,3 mil. korun bez DPH, její realizace by měla přinést úsporu spotřeby energie cca 75 %, konkrétně 280 tis. kWh.

Jablonec nad Nisou rekonstruuje veřejné osvětlení. Chce uspořit 75 % energie
Foto: mhdvmb.cz
Popisek: Jablonec nad Nisou

 

V rámci 1. etapy projektu Rekonstrukce svítidel veřejného osvětlení ve městě Jablonec nad Nisou, jejíž předpokládaná hodnota je vyčíslená na 10,3 mil. korun bez DPH, se vymění 883 současných výbojkových svítidel za LED osvětlení. „Společně se svítidly se vymění i svodové kabely, kde bude třeba, vymění se také sloupy veřejného osvětlení,“ připomíná náměstek pro ekonomiku a majetek Milan Kouřil. 

Anketa

Kdyby ve 2. kole volby prezidenta byli Andrej Babiš a Petr Pavel, kdo by měl váš hlas?

76%
4%
hlasovalo: 25643 lidí

Podle jeho slov už se výbojky za LED mění, a to prostřednictvím Technických služeb Jablonec nad Nisou, s.r.o. „Do konce tohoto roku by mělo být vyměněných zhruba šest stovek svítidel. Podařilo se nám také získat dotaci od Ministerstva průmyslu a obchodu ve výši 8,3 mil. korun a s jejím přispěním by město do konce roku mělo mít vyměněno asi 25 % z celkového počtu svítidel,“ dodává náměstek Kouřil, který je přesvědčený, že realizace všech etap projektu do konce roku 2025 by měla uspořit 75 % nákladů na osvětlení města.

Na modernizaci veřejného osvětlení pracuje město už od roku 2019. „Původní projektovou dokumentaci zpracoval Jiří Tesař, předseda České společnosti pro osvětlování, a rozdělil ji do deseti etap. Aktuálně se však podařilo projektovou dokumentaci přepracovat, rozdělit do pěti etap a zkrátit tak dobu realizace do roku 2025,“ konstatuje Milan Kouřil.

V Jablonci nad Nisou je 6388 sloupů veřejného osvětlení a 42 nasvětlení přechodů pro chodce. Veřejné osvětlení je v provozu 4100 hodin ročně se spotřebou 2,5 milionu kWh. Výdaje města na jeho provoz byly dosud ve výši cca 8 milionů ročně v cenách za elektřinu zakoupenou z jara 2020 s fixací do konce roku 2022.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

22:28 Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

Experti na školství vyrazili za inspirací do holandských škol. Třicet osm zástupců škol z celého Čes…