Jablonec nad Nisou s těžbou u Hradešína nesouhlasí

20.03.2022 15:59 | Tisková zpráva

Statutární město Jablonec nad Nisou nesouhlasí s průzkumem ložisek v katastrálním území obce Rádlo. Stejně tak nesouhlasí ani s případnou těžbou v lokalitě Hradešín.

Jablonec nad Nisou s těžbou u Hradešína nesouhlasí
Foto: mhdvmb.cz
Popisek: Jablonec nad Nisou

Tak rozhodli zastupitelé na svém březnovém zasedání. Zároveň vyzvali orgány Libereckého kraje, aby taktéž deklarovaly svůj nesouhlas s možnou těžbou.

Jablonec nesouhlasí s geologickým průzkumem a případnou těžbou v lokalitě Hradešín především kvůli ochraně zdrojů pitné vody, životního prostředí, hygienických a dopravních poměrů, ale i kvůli možnému omezení rekreačních možností včetně ohrožení mezinárodní cyklotrasy Odra-Nisa. Zároveň jablonečtí zastupitelé vyzvali orgány Libereckého kraje, aby deklarovaly svůj nesouhlas s možnou těžbou v lokalitě Hradešín ze stejných důvodů.

„Zastupitelstvo mě pověřilo předat nesouhlas města s průzkumem a těžbou Ministerstvu zemědělství České republiky, podniku Lesy České republiky, s. p., a Libereckému kraji,“ připomíná primátor Jiří Čeřovský.

O geologickém průzkumu u vrchu Hradešín zastupitele informoval Osadní výbor Vrkoslavice a Dolina. K problém se primátor Jiří Čeřovský setkal také se starosty obce Rádlo a Rychnov u Jablonce nad Nisou. „Výsledkem našeho jednání byla dohoda, že všechny tři obce projednají nesouhlasné stanovisko,“ informuje primátor Čeřovský a dodává, že oddělení životního prostředí jabloneckého magistrátu - státní správa lesů aktuálně řeší poškození lesního pozemku, které v prostoru vrchu Hradešín způsobila společnost, jež vrty prováděla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Renáta Zajíčková byl položen dotaz

Ministerstvo pro vědu a výzkum

Můžete mě nějak přesvědčit, že toto ministerstvo není jen politickou trafikou? Protože ho stejně řídí lidi bez kompetence nebo vám snad přišla Langšádlová nebo teď Ženíšek kompetentní? A nezvládlo by agendu ministerstvo školství? Protože dřív to zvládalo. Jak to vysvětlíte?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Kříž v Lučanské ulici opět září

22:28 Jablonec nad Nisou: Kříž v Lučanské ulici opět září

U ošetřeného jasanu v Jabloneckých Pasekách je nyní opravený křížek. Zatímco strom loni nechal odbor…