Jeseník: Práce na obnově rybníčku pokračují

26.10.2022 20:51 | Tisková zpráva

Aktuálně se pracuje na železobetonové stěně hráze podél řeky. V závislosti na počasí budou práce pokračovat obnovou břehů a pěších komunikací. Následně bude vybudováno nové molo, doplněn nový mobiliář a upravena zeleň. Lhůta pro provedení stavby je sedm měsíců s tím, že se počítá s přerušením prací v zimním období.

Jeseník: Práce na obnově rybníčku pokračují
Foto: wikipedia
Popisek: Pohled na Jeseník.

Oprava břehu a chodníku u okrasného rybníku byl jedním z vítězných návrhů pilotního ročníku participativního rozpočtu Tvoříme Jeseník. Jako jediný návrh dosud nebyl realizován. 

Anketa

Chcete, aby Andrej Babiš osobně kandidoval na prezidenta republiky?

75%
19%
hlasovalo: 18760 lidí
Důvod? Při technickém zhodnocení stavu rybníčku se zjistilo, že pouze lokální oprava břehu a chodníku bez ostatních souvisejících a nutných stavebních prací by byla zbytečně vynaloženou investicí. Regeneraci proto město pojalo komplexně.

Břehy jsou erodovány vodní hladinou a stále více ukrajují okolní chodníčky a zpevněné plochy, nátokový objekt je zcela zborcený. Nevyhovující je i stav středového ostrůvku, který je zarostlý náletovými dřevinami, které narušují břehové opevnění. Na základě těchto závěrů se město Jeseník rozhodlo neinvestovat vyhrazené prostředky z participativního rozpočtu na lokální úpravu rybníčku, ale zahrnout je do rozpočtu určeného na jeho celou rekonstrukci. Protože toto území vnímá město jako velmi cenné, s velkým relaxačním a klidovým potenciálem, rozhodlo se uchopit tuto lokalitu komplexně.

Studii revitalizace celé lokality, která určuje rozsah prací potřebných pro úpravy vypracoval městský architekt Tomáš Pejpek. Jedná se o obnovu břehů a pěších komunikací, vybavení novým mobiliářem,  nové dřevěné molo a úpravu zeleně.

Nová vylepšená podoba této lokality počítá se zachováním ostrůvku, coby útočištěm pro vodní ptactvo. Lhůta pro provedení stavby je sedm měsíců s tím, že se počítá s přerušením prací v zimním období. Náklady této stavby ve výši 10,8 milionů budou hrazeny spolufinancováním z prostředků města a státního rozpočtu ČR prostřednictvím dotace Ministerstva zemědělství, z programu 129 390 „Podpora opatření na drobných vodních tocích a malých vodních nádržích – 2. etapa“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

dezinformace

Dobrý den, tvrdíte, že dezinformace existují. Můžete definovat tento pojem, protože to zatím nikdo v ČR neudělal, ale hlavně, že tato vláda pořád mluví o tom, jak se tu šíří a jak s nimi bude bojovat. A výsledek je takový, že jak sám říkáte, se tu řada lidí bojí pak narovinu říci to, co si myslí

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Máme ocenění za nejlepší architekturu v historickém prostředí

22:28 Pardubice: Máme ocenění za nejlepší architekturu v historickém prostředí

Na začátku týdne byly oznámeny výsledky Ceny Klubu Za starou Prahu za novou stavbu v historickém pro…