Jičín: Blíží se plejáda kulturních událostí, zastupitelstvo také schválilo tři důležité vyhlášky

01.04.2022 6:27 | Tisková zpráva

Po covidové době kultura ožívá a přichází mohutná vlna kulturních akcí různého zaměření a rozsahu. Protože řada z nich se odehraje na veřejných prostranstvích, Rada města jejich konání projednala. Zastupitelstvo města rovněž vydalo tři vyhlášky, které se určitým způsobem dotýkají kulturních událostí – jde o vyhlášky o nočním klidu, o užívání veřejných prostranství a o regulaci pyrotechniky. Rada města vyhlášky projednala a chce jimi jak podpořit organizátory akcí, tak zohlednit právo občanů na klid.

Jičín: Blíží se plejáda kulturních událostí, zastupitelstvo také schválilo tři důležité vyhlášky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Kulturních akcí bude po covidové době spoustu a doporučujeme nahlédnout do kalendáře na turistickém portále www.jicin.org. Pokud máme zmínit jen některé z akcí, tak například se uskuteční 24. června Letní Vánoce, 20. srpna Sousedská slavnost nebo 27. srpna Sportovci v parku. Pořadatelé jsou různí, společným rysem akcí však je konání v zámeckém parku a je potěšující, jaké oblibě se tento prostor těší. Dále se například ve dnech 24. a 25. června uskuteční festival Propadák v rokli Čeřovky.

Všechny zmíněné akce zasáhnout do nočního klidu, který řeší nově schválená obecně schválená vyhláška o nočním klidu. Tento dokument musí být vydáván každým rokem, protože musí explicitně vypisovat dny a hodiny, kdy může být porušen tzv. noční klid. Vyhláška konkrétně zmiňuje 17 letošních akcí. Noční klid standardně začíná ve 22 hodin a končí v 6 hodin ráno a vyhláška ho v případě konání těchto akcí pouze posouvá. Noční klid tak začne nejpozději o půlnoci, a to jenom ve dnech, kdy se pořádají tyto akce. Jsou mezi nimi stálice typu Jičín – město pohádky, Čarodění, Svátek hudby, letní kino nebo Lodžie Worldfest.

Zastupitelstvo města na doporučení Rady města také schválilo vyhlášku užívání veřejných prostranství. Rada chce tímto podpořit především provozovatele předzahrádek, jelikož odvětví pohostinství bylo epidemií covid-19 silně zasaženo a nyní ho ještě více komplikuje válka na Ukrajině. Poplatek za předzahrádky zůstane snížený na 1 Kč/m2/den, a to až do konce roku 2022. Původně byl tento poplatek ve výši 2 Kč/m2/den.

Úplnou novinkou je pak vyhláška o regulaci zábavní pyrotechniky. U občanů byla silná poptávka, aby město více kontrolovalo užívání hlučných petard, raket a fontán. Vyhláška je určitým kompromisem a zákaz se vztahuje pouze na hlučnou pyrotechniku. Pokud intenzita hluku bude zanedbatelná, nebude v daném případě použití zábavní pyrotechniky považováno za porušení vyhlášky. Zákaz se také nevztahuje na „Silvestra“ od 14.00 do 02.00, 8. květen od 18.00 do 22.00, na dobu festivalu Jičín – město pohádky od 18.00 do 22.00 a na Valdštejnské slavnosti od 20.00 do 24.00.

Co se týká ohňostrojů, stále platí ohlašovací povinnost daná zákonem č. 206/2015 Sb. o pyrotechnických výrobcích a zacházení s nimi. Vyhláška na ohlašovací povinnost vůči obecnímu úřadu a hasičskému záchrannému sboru nemá vliv, stejně tak ani na nutný souhlas vlastníka pozemku.

Všechny tři vyhlášky schválilo Zastupitelstvo města na veřejném zasedání ve středu 16. března. Jejich text byl autorizován Ministerstvem vnitra. Kompletní znění vyhlášek lze zhlédnout na stránkách www.mujicin.cz.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Koupaliště na Písečném ostrově je otevřené

22:28 Litoměřice: Koupaliště na Písečném ostrově je otevřené

S příchodem letního počasí otevřelo své brány letní koupaliště na Písečném ostrově v Litoměřicích. V…