Jičín: Část prostoru v bunkru poslouží Potravinové bance

01.07.2019 13:03

RM schválila záměr pronajmout část nebytového prostoru v objektu Na Jihu 553, alias bunkru, zapsanému spolku Potravinová banka Hradec Králové.

Jičín: Část prostoru v bunkru poslouží Potravinové bance
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Prostor o celkové výměře přibližně 58 m2 vznikl v roce 2008 oddělením od prodejny potravin, a jak název žadatele napovídá, měl by nově sloužit k uskladnění potravin. Zásoby budou určeny zejména pro Oblastní charitu Jičín, jež s Potravinovou bankou úzce spolupracuje a například v roce 2018 rozdala na 9,7 tuny potravin potřebným lidem a rodinám s dětmi.

Prostor bude vyžadovat dílčí stavební úpravy. Město nechá vypracovat projektovou dokumentaci, která také určí předběžné náklady. RM také stanovila výši nájemného, které bude celkově 17 535 Kč za rok.

Obchodní řetězce mají ze zákona povinnost před vypršením minimální doby trvanlivosti nabídnout zboží potravinovým bankám místo toho, aby je vyhodily. Jde o opatření proti plýtvání potravinami, což je považováno za jeden z velkých civilizačních problémů západního světa. Pravidelně se také konají celorepublikové potravinové sbírky ve spolupráci se supermarkety, které spočívají v tom, že občané nakupují potřebné potraviny, které darují na dobročinné účely. Ta poslední proběhla dne 18. května 2019. Pro potravinovou banku jde o důležitou podpůrnou aktivitu, protože díky ní získá čerstvější potraviny, tedy ne ty, jež jsou krátce před termínem trvanlivosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.