Jičín: Čeřovka hostila mistrovství České republiky v cyklokrosu

14.01.2020 18:15

Největší sportovní svátek v Jičíně se letos udál hned zkraje roku. K vrchu Čeřovka zamířily tisíce diváků a desítky cyklokrosařů z celého Česka, neboť se právě zde konal mistrovský závod. Závodní trať v neděli 12. ledna obsadila jižní svah vrchu a plochy v lokalitě bývalých kasáren. Letošní teplá zima připravila příjemné slunečné počasí, ale i blátivou trasu.

Jičín: Čeřovka hostila mistrovství České republiky v cyklokrosu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Jely se dva závody – elitní kategorie ženy a muži. V ženské kategorii soutěž bez okolků ovládla Pavla Havlíková, která nejenže zvítězila stylem start-cíl, ale získala již sedmý titul, čímž se zařadila mezi cyklokrosové legendy. Všeprostupující emoce ale přišly, jakmile bylo známo, kdo vyhraje mužský závod. Vítězem se totiž stal Emil Hekele. Dvaačtyřicetiletý téměř veterán, který nikdy v dlouhé kariéře nevyhrál mistrovský titul, si z Jičína odvezl nádhernou vzpomínku.

Jičínský cyklokros je mezi závodníky proslulý svou obtížnou tratí. Organizátoři přiznávají, že je poněkud kopcovitější, než na co jsou sportovci zvyklí. Ostatně závodníky zavedla až těsně pod vrchol Čeřovky. Jičínská trasa, přestože se měnila, si svou pověst v nové době buduje již šest let, pamětníci ale nejspíše vědí, že cyklokros se v našem městě jezdil už za předlistopadového režimu. V 80. letech až do přelomových let se v jičínském hotelu Start soustředili reprezentanti, chystající se na mistrovství.

Ale před šesti lety cyklokros v Jičíně povstal téměř jako fénix z popela. Od veřejných závodů se vypracoval k plnohodnotným TOI TOI Cupům a nyní se dočkal nejvyšší domácí mety – mistrovství ČR je nejprestižnějším závodem. Pořadatelský tým CYKLOKLUB Jičín z.s. pod vedením Petra Kordíka cyklokrosovou pověst města Jičína vybudoval téměř od nuly.

„Jičínská trasa se po šest let vyvíjela. Pokaždé se promění, aby byla atraktivní pro závodníky a diváky a letos je upravena i s ohledem na přímý přenos České televize. Je poměrně náročná, jelikož dvakrát stoupá téměř na vrch Čeřovka. Jde o kopcovitější trať, než jaký je běžný profil cyklokrosových závodů, ale myslím si, že závodníci jsou spokojení,“ řekl Petr Kordík. „Je jisté, že mistrovský závod se příští rok nevrátí. Tento závod putuje po České republice a organizátorů je mnoho,“ dodal.

Takže, pár let si musíme na další mistrovství počkat. Avšak pořadatelé dodávají, že cyklokros v Jičíně nekončí a můžeme se těšit na další velké závody. Zajímá-li vás konečné pořadí a informace o Mistrovství ČR v Jičíně, navštivte webové stránky ZDE. Záznam přímého přenosu České televize ze závodu mužů je možné dohledat ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

16:14 Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

Koncem předloňského léta mohli Vyškované mezi dálničním přivaděčem a rybníkem Kačencem obdivovat mno…