Jičín: Další podzemní kontejnery mohou být na Lidickém náměstí

31.03.2022 9:18 | Tisková zpráva

Rada města schválila zadávací podmínky pro veřejnou zakázku na dodání a umístění dalších podzemních kontejnerů. Budou v lokalitě Lidického náměstí. Toto místo bylo vyhodnoceno jako nyní nejpalčivější co do přeplňování kontejnerových nádob. Rozhodně jde o lokalitu, která si podzemní kontejnery zaslouží.

Jičín: Další podzemní kontejnery mohou být na Lidickém náměstí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Město Jičín tedy formou veřejné zakázky hledá firmu, která dodá nádoby na třídění papíru, plastu, skla a kompozitních obalů (tzv. tetrapaků) a která provede i stavební práce. Ty mají proběhnout ještě na jaře letošního roku a přibližně v polovině letních prázdnin by kontejnery měly fungovat. Vše je podmíněno tím, zda se najde dodavatel. Předpokládané náklady před soutěží jsou 990 tisíc Kč bez DPH. Míst, která by zasluhovala podzemní kontejnery, je v Jičíně více. Město chce nadále rozšiřovat síť podzemních kontejnerů, záležet však bude na finančních možnostech.

Podzemní kontejnery jsou sice nákladné, ale osvědčily se. V uplynulých letech byly umístěny na nábřeží Irmy Geisslové a na roh ulic Husova a Tyršova, rok nato přibyly do ulice Lindnerova, kde navíc při stavbě proběhl archeologický nález. V těchto místech byly odstraněny klasické barevné nádoby, a tak se kromě většího pořádku uvolnil prostor. Technické služby města Jičína pořídily také specializovanou techniku, nezbytnou pro vyprazdňování podzemních kontejnerů. I přes všechny náklady se podzemní kontejnery vyplatí, neboť jde mimo jiné o podporu třídění odpadu. Platný zákon č. 541/2020 Sb. o odpadech motivuje obce a jejich obyvatele k separaci skrze poplatek za skládkování. Ten je postaven tak, že čím menší objem obec posílá na skládku, tím méně je tímto poplatkem zatížena.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Charitativní projekt DEKA pro Hospic sv. Lazara vrcholí

7:37 Plzeň: Charitativní projekt DEKA pro Hospic sv. Lazara vrcholí

V sobotu 18. května na cyklostezce mezi Městem Touškovem a Kozolupy vyvrcholí projekt DEKA pro Hospi…