Jičín: Festival Jinčí čin se bude letos zabývat únavou

19.07.2022 10:55 | Tisková zpráva

Kulturně - vzdělávací jičínský festival se letos bude zabývat společenským fenoménem - únavou. Festival Jinčí čin vznikl v roce 2016 – postupem času se vyprofiloval jako unikátní akce, kombinující různorodá umělecká média s odbornými pohledy, a tak zpracovávající aktuální současná témata.

Jičín: Festival Jinčí čin se bude letos zabývat únavou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

V minulých letech to byl například život na sídlištích, školství a vzdělávání nebo téma štěstí. Letošním festivalovým tématem bude únava – s tou se všichni potýkáme dlouhodobě, prohloubena pak byla bezprecedentními zásahy do našich životů, covidovou pandemií a ruskou agresí na Ukrajině. Ve třech festivalových dnech budeme zkoumat, kde se únava bere a jak proti ní můžeme bojovat na osobní i celospolečenské úrovni.

Anketa

Líbí se vám výstava zničené techniky Ozbrojených sil Ruské federace na pražské Letné?

4%
96%
hlasovalo: 25313 lidí

Program bude tradičně pestrý: tvořit ho budou přednášky a panelové diskuze, autorská čtení, filmová promítání, divadla a večerní koncerty. Na loňský výstavní projekt nazvaný Pokoje štěstí, ve kterém výtvarné umělkyně a umělci zpracovávali téma štěstí, letos naváže obdobný projekt – Pokoje únavy. Program vzniká tak, aby si v něm něco našli návštěvníci a návštěvnice všech generací: (nejen) děti jistě zaujme autorské čtení biologa Jiřího Dvořáka z knihy Jak zvířata spí nebo řada výtvarných dílen. Dospělí se budou moct vzdělávat při přednáškách, bavit na koncertech nebo jen relaxovat u dobré kávy.

Důležitým aspektem Jinčího činu je také oživování opuštěných, nevyužívaných nebo opomíjených míst. V minulých letech se proto festival konal v jezuitské koleji, v kostele Panny Marie de Salle, v bunkru na sídlišti Na Jihu nebo v parku u rybníka Šibeňáku. Letošní ročník naváže na loňský úspěch konání festivalu v dlouhodobě opuštěné budově bývalého nákladového nádraží, naproti nádraží současnému, na adrese Dělnická 117.

Specifická a jedinečná atmosféra každého místa přirozeně často komplikuje přípravy festivalu, je ale zásadní součástí jeho kouzla, a možnost navštívit jinak nedostupné prostory je podstatným přínosem pro místní publikum.

Kdy:
21. - 23. 7. 2022

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…