Jičín: Hasiči slaví dvojité výročí, v sobotu 12. září zavítejte na Valdštejnovo náměstí

03.09.2020 20:51

V sobotu 12. září dopoledne si nenechte ujít prezentaci hasičské techniky na Valdštejnově náměstí. Sbor dobrovolných hasičů má letos 150. výročí založení, profesionální Hasičský záchranný sbor v Jičíně slaví 50. výročí.

Jičín: Hasiči slaví dvojité výročí, v sobotu 12. září zavítejte na Valdštejnovo náměstí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Na náměstí si přijďte prohlédnout stroje od různých sborů, zapojí se například také podniková technika ze závodu Škoda Mladá Boleslav. Nejmenší návštěvníci budou hasit ohníčky a připravují se i další atrakce. A připomeneme si také festival Jičín – město pohádky, který se letos nekoná. Nadační fond Jičín – město pohádky na náměstí dodá herní prvky (například kostkoviště). 

Technika bude k vidění od rána, vlastní zahájení akce se chystá na 10.30. Poté přibližně v 11 hodin dojde ke křtu praporu SDH Jičín. Akce skončí v 15 hodin. Upozorňujeme řidiče, že v sobotu 12. září bude Valdštejnovo náměstí uzavřeno. 

Původně se podobná akce měla uskutečnit dne 1. května, a to včetně oblíbené výkonnostní soutěže Jičínský hasič přežívá. Ze známých důvodů byla akce zrušena. Sportovní klání se v tomto ročníku nekoná. 

SDH Jičín je jeden z nejstarších dobrovolnických hasičských sborů na českém území. Zatímco profesionální Hasičský záchranný sbor je zřizován Královéhradeckým krajem, Sbor dobrovolných hasičů Jičín je zřizován městem. Dobrovolníci se účastní výjezdů. V rámci sboru totiž funguje zásahová jednotka, která je na úrovni JPO3. Město Jičín o sbor pečuje. 

Na podzim 2019 byla zprovozněna novostavba hasičské zbrojnice pro SDH v Dělnické ulici. Dne 19. září od 8 do 14 hodin se uskuteční den otevřených dveří. Návštěvníci nahlédnou do garáží, seznámí se tak s velkokapacitní cisternou Tatra, kterou město zakoupilo v roce 2017, a zásahovým vozidlem Ford Tranzit, pořízeným v roce 2019.  

Sobota 12. září bude nabitá. Odděleně se uskuteční také workshop modrotisku – přijďte se podívat na nádvoří Valdštejnského zámku. Výrobu předvede Ing. arch. Peter Trnka z rodinné dílny Modrotlač Trnka z Ivanky pri Dunaji, která se věnuje modrotisku více než 100 let. Modrotisk si sami vyzkoušíte. Akce se uskuteční v rámci mezinárodního projektu Modrotisk – kulturní dědictví, které nás spojuje. Jak je zřejmé, do Jičína přicestuje delegace ze Slovenska. Na akci se podílí Základní umělecká škola J. B. Foerstera a K-Klub, středisko volného času.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havířov: Městská policie opět zahájila forenzní značení kol

7:31 Havířov: Městská policie opět zahájila forenzní značení kol

Datem 2. května 2024 byla opět spuštěna služba pro občany města – forenzní značení jízdních kol, ele…