Jičín: Hrobka Františka Lepaře byla zrekonstruována dle archivních materiálů

17.06.2020 9:37

Významná osobnost nejen města Jičína jazykovědec, překladatel, autor řecko-českého slovníku, spoluzakladatel Klubu českých turistů a ředitel gymnázia PhDr. František Lepař má zrestaurované místo posledního spočinutí.

Jičín: Hrobka Františka Lepaře byla zrekonstruována dle archivních materiálů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Hrobku rodin Lepařových, Svobodových a Šírových na jičínském hřbitově zrekonstruovala firma ARTEGRAM s.r.o. z Lužan, která zvítězila ve výběrovém řízení s nabídkou 404 300 Kč bez DPH. Restaurační práce probíhaly od loňského podzimu do letošního jara.

„Od prvotního podnětu do dokončení rekonstrukce uteklo téměř pět let, vyplněných především hledáním jak narovnat vlastnické vztahy. Vše se podařilo a jsem rád, že město Jičín opět ukázalo, že si váží svých významných osobností i po jejich smrti. Celkově považuji celou rekonstrukci za velmi významný kulturní počin,“ uvedl místostarosta města Mgr. Petr Hamáček.

Chtěl bych poděkovat vedení města Jičína za podporu a nemalou investici do rekonstrukce hrobky bývalého ředitele naší školy, jehož zásluhou byla v letech 1882-3 vystavěna nynější budova gymnázia. K osobnosti Františka Lepaře se jičínské gymnázium hrdě hlásí. A to nejen svým názvem. I my se snažíme přispět k připomenutí této regionálně významné osobnosti. Na září tohoto roku připravujeme pietní setkání u hrobu Františka Lepaře a následně i návštěvu míst, která v Prachovských skalách připomínají zásluhy rodiny Lepařových na rozvoj turistiky. Lepařův pomník i vyhlídka budou opatřeny informačními tabulemi, průběžně pracujeme i na vzhledovém vylepšení obou míst,“ rozvedl ředitel Lepařova gymnázia Mgr. Miloš Chlumský.

Restaurování zdaleka nebylo pouhou kosmetickou úpravou.  Hrobka byla značně poškozena zejména prorůstajícím kořenovým systémem a propadem terénu. Jako pozůstatek stromu zde zůstával pařez. Celkově tak došlo k destabilizaci bloků a pilířů hrobky i zdi za ní. Místy se projevovalo zvětrávání kamene, materiál křehl kvůli organickým nánosům a na plotu docházelo k odlupování černého nátěru. Navíc zapuštěné části plotu zapříčinily praskliny v kamenném bloku, kam pronikala voda.

Restaurační práce byly rozděleny na několik etap. Nejprve probíhaly hlavně průzkumy, terénní šetření a studium archivních podkladů. Poté byla hrobka demontována a odvezena na restaurátorské pracoviště. Následně odborníci opravili vyzdívky hrobek a základy celé stavby, zarovnali okolní terén a vyčistili kamenné prvky od biologického nánosu. Zrestaurované části byly znovu postaveny dle fotodokumentace a byla provedena mimo jiné barevná retuš, dokonce byla zhotovena i chybějící nápisová deska odpovídající archivním materiálům. V závěrečné fázi pracovníci zrenovovali historický kovový plot.

Jakmile Jičín získal hrobku rodin Lepařových, Svobodových a Šírových do svého vlastnictví, začaly přípravné práce na rekonstrukci. Město ji zakoupilo za cenu 8313 Kč v polovině roku 2017 od soukromé majitelky, která ji získala do vlastnictví na základě dědického řízení. K rekonstrukci se město zavázalo i v kupní smlouvě.

PhDr. František Lepař se narodil dne 1. srpna 1831 v Lipňanech. Většinu života však prožil v Jičíně a platí za jednu z jeho nejvýznamnějších osobností. Po 35 let působil jako profesor na jičínském gymnáziu, z toho po 20 let byl ředitelem. Na poli akademickém byl filologem specializujícím se na řečtinu, kdy jeho stěžejními díly byly zejména Homérovský slovník řecko-český a Nehomérovský slovník řecko-český. V roce 1892, fakticky v důchodovém věku, měl zásadní podíl na vzniku jičínského odboru Klubu českých turistů. Stal se jeho prvním předsedou a nejvýznamnějším úspěchem klubu bylo stanovení turistických stezek v Prachovských skalách. Za to vše, ale nejen za to, byl Klubem českým turistů v roce 2016, tj. 117 let po jeho skonu, uveden do Síně slávy české turistiky.

Nejen gymnázium, ale i jedna z nejhezčích vyhlídek v Prachovských skalách nese Lepařovo jméno. Toho času je uzavřena pro veřejnost z důvodu botanické lokality.  Každý turista, který Prachovské skály navštíví, by měl znát jméno člověka, jenž se tolik zasadil o jejich zpřístupnění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

13:37 Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

Již 34. ročník prestižního Mezinárodního pivního festivalu byl dnes zahájen na litoměřickém výstaviš…