Jičín: Krizový štáb jednal o ubytování uprchlíků a o kompenzacích do rozpočtu krajů a obcí

12.04.2022 16:43 | Tisková zpráva

Krizový štáb ORP Jičín je nadále aktivní, protože v ČR stále vyhlášen nouzový stav. Jednání krizového štábu probíhají v pondělí po pravidelných telekonferencích mezi hejtmanem Královéhradeckého kraje Mgr. Martinem Červíčkem a starosty obcí a měst. Jedním z důležitých témat byly v posledním období finanční kompenzace nákladů, spojených s ubytováváním uprchlíků.

Jičín: Krizový štáb jednal o ubytování uprchlíků a o kompenzacích do rozpočtu krajů a obcí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Ubytovací kapacity se nyní registrují do nového systému HUMPO. Na prostory zde registrované bude možné uzavřít smlouvu mezi krajem a ubytovatelem, a tím bude daná kapacita zapojena do poskytování finančních kompenzací, jak o tom rozhodla Vláda ČR. Co se týká města Jičína, na návrh sociálního odboru městského úřadu se do systému HUMPO zapíše šest nově zařízených bytů ve Vrchlického ulici (dům u kruhové křižovatky) a další tři byty, které jsou v ulici Přátelství a Hofmanova.

Rada proto pověřila starostu města uzavřením této smlouvy s Královéhradeckým krajem. U bytů v ulici Vrchlického byly uprchlíkům nabídnuty obědy od SSMJ za úplatu ve výši 75 korun na osobu. Popsané možnosti ubytování jsou každopádně krátkodobé, tj. na dobu několika měsíců, a Ukrajinci jsou vedeni k tomu si sehnat nájemní bydlení.

Situace se zatím vyvíjí tak, že ubytovnu Sport nebude nutné využít pro nouzové ubytování uprchlíků, o čemž se původně uvažovalo. Město Jičín ale prozatím ponechává v pohotovosti chatu Homoli s kapacitou 48 míst. Doposud ale nemusela být použita a od 10. května, kdy začíná letní sezóna, se má vrátit k obvyklému účelu, tedy k rekreačním aktivitám. Pokud by se ale uprchlická krize měla opět zhoršit, ujišťujeme, že město Jičín je připraveno jednat a přijmout nezbytná opatření.

Anketa

Jste pro zbudování základny NATO na českém území?

3%
96%
hlasovalo: 84644 lidí

Dalším souvisejícím tématem je vzdělávání. Zápisy ukrajinských dětí do mateřských a základních škol proběhnou ve zvláštní etapě, a to od 1. června do 15. července. Dle upozornění vedoucí Úřadu práce Jičín Mgr. Marcely Danišové se jejich rodiče musí prokázat vízem dočasné ochrany (dříve vízum strpění, které bylo překlopeno do víz dočasné ochrany). Skrze odbor školství jsou informováni ředitelé škol, které budou na tyto mimořádné zápisy připraveni.

Nadále platí, že pro děti ve věku povinné školní docházky je určena ZŠ 17. listopadu, ale vypomáhá jí už také ZŠ Husova. Pro děti v povinném předškolním vzdělávání je vyhrazen MŠ Větrov. Pro mladší děti pak kroužky a vzdělávání připravuje K-klub.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

20:27 Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

Přísné podmínky dotačního programu pozastavují v tuto chvíli projekt výstavby parkovacího domu v uli…