Jičín: Kybernetická bezpečnost je pro městský úřad jednou z priorit

30.08.2022 10:55 | Tisková zpráva

V situaci nedávných hackerských útoků na různé veřejné instituce se Městský úřad Jičín zabývá navýšením své kybernetické bezpečnosti. Tato nová opatření by byla ještě nad rámec těch, která už byla v minulosti přijata a v současnosti jsou aplikována. Rada města schválila příslušná opatření.

Jičín: Kybernetická bezpečnost je pro městský úřad jednou z priorit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Jde o projekt Zvýšení kybernetické bezpečnosti města Jičína. Všem příspěvkovým organizacím i Městskému úřadu Jičín zajistí vyšší dostupnost a bezpečnost dat. S financováním projektu by mohla pomoci dotace z Evropského fondu pro regionální rozvoj, která by mohla dosáhnout 85 procent uznatelných nákladů. Klíčovým prvkem projektu je vybudování druhé serverovny v budově 17. listopadu a doplnění datové sítě jak o chybějící kabelové rozvody, tak o bezdrátové pokrytí podstatné části úřadu a organizací města.

Anketa

Hlasoval/a byste jako poslanec/poslankyně pro vyslovení nedůvěry vládě?

98%
1%
hlasovalo: 38963 lidí

Nezbytné bude zpracovat studii proveditelnost, žádost o souhlasné stanovisko hlavního architekta eGovernmentu a samotnou žádost o dotaci včetně povinných příloh. Dokumenty městskému úřadu zpracuje externí společnost, která se přímo specializuje na kyberbezpečnost. Rada města schválila smlouvu se společností Enovation s.r.o. z Prahy, která své služby poskytne za 322 tisíc Kč bez DPH. Společnost bude úzce spolupracovat s pracovníky městského úřadu, zejména s oddělením dotací a oddělením informatiky.

Obecně vzato, veřejné instituce jsou nyní nejvíce ohrožovány tzv. ransomwarem. Tento hackerský útok, jejichž počet se v současnosti navyšuje, spočívá v zablokování celých informačních systémů. Pro odblokování je pak obvykle požadováno zaslání určité platby, a to nejčastěji v kryptoměně. Z definice jde o výkupné. Podobný scénář se v ČR zopakoval několikrát. Obzvláště odstrašujícím příkladem je hackerský útok na Ředitelství silnic a dálnic, které dodnes – po několika měsících – odstraňuje následky a útočníci původně požadovali výkupné ve výši několika desítek milionů korun.

Metody hackerů jsou různé a nemá smysl je rozebírat, ale protože vstupní branou pro ransomware bývá téměř vždy pracovník dané instituce, Městský úřad Jičín připravil pro zaměstnance i volené členy samosprávy zvláštní školení, které je upozornilo, na co si musí dávat pozor. Oddělení informatiky také již dlouhodobě provádí monitoring e-mailů a používání počítačů úředníky. Přicházející e-maily jsou samozřejmě filtrovány algoritmem. Smyslem je kybernetickým útokům předcházet.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Rekonstrukce kanalizace a komunikace v Šantově ulici

19:27 Olomouc: Rekonstrukce kanalizace a komunikace v Šantově ulici

Kompletní obnovou uličního profilu projde slepý úsek Šantovy ulice od parkoviště po tř. 17. listopad…