Jičín: Město chce mít do dvou let hotovou dokumentaci na Odpočinkovou zónu Cidlina

28.01.2019 13:47

Rada města doporučuje ZM schválit financování projektové dokumentace pro Odpočinkovou zónu Cidlina na Novém Městě v Jičíně. Dokumentace by měla stát zhruba 3,4 milionu Kč. Její sestavování by mělo proběhnout mezi roky 2019 až 2021, tudíž také financování by bylo rozloženo do těchto let. Projektant bude mít za úkol sestavit dokumentaci všech třech stupních, tedy pro územní rozhodnutí, pro stavební povolení a pro provedení stavby.

Jičín: Město chce mít do dvou let hotovou dokumentaci na Odpočinkovou zónu Cidlina
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Projektant vzejde z krajinářsko-architektonické soutěže. Účastníci předloží návrhy řešení odpočinkové zóny, které posoudí porota složená z krajinářů, architektů a zástupců města. Soutěžící se musí řídit zadávacími podmínkami, které jsou sestaveny dle požadavků vedení města a občanů žijících na Novém Městě. Ve čtvrtek 17. ledna se v Biografu Český ráj uskutečnilo setkání, na kterém porotci a představitelé města přednesli zadávací podmínky soutěže a vysvětlili záměr. Občané, žijící v blízkosti Cidliny, zde představili své postřehy týkající se odpočinkové zóny. V biografu se rozvinula diskuse, kdy porotci prezentovali odborná stanoviska k jednotlivým návrhům veřejnosti a na druhé straně získali každodenní vhled do problematiky.

S vítězem krajinářsko-architektonické soutěže město hodlá podepsat smlouvu na sestavení projektové dokumentace. Jičín se rozhodl využít možnosti soutěže, protože tím získá hned několik relevantních návrhů řešení odpočinkové zóny a nechá je utkat se mezi sebou.

Výstavba odpočinkové zóny začne po zhotovení projektové dokumentace. Město bude realizaci financovat z vlastního rozpočtu, pokusí se však zřejmě získat dotaci, například z programu Regenerace panelových sídlišť nebo od Operačního programu Životní prostředí. Prozatím jde o předčasné úvahy.

Odpočinková zóna odpovídá schválenému územnímu plánu města z roku 2010 a je také součástí plánu na regeneraci panelového sídliště Nové Město Jih. Město se na její výstavbu připravuje dlouhodobě. Vykoupilo či vlastnicky ošetřilo pozemky a vyjednalo s ČEZ přemístění vedení vysokého napětí, které odpočinkové zóně překáželo. V minulosti se město rovněž ucházelo o dotace z Nadace Proměny, avšak neúspěšně. Co se týká územního plánu, soutěžní návrhy musí respektovat určité skutečnosti, které sice nebudou součástí odpočinkové zóny, ale v budoucnu budou realizovány. Řeč je například o třech plánovaných silničních propojkách mezi Novým Městem a ulicí Popovickou na úrovni ulic Luční, Pražská a v jižním cípu u obchvatu.

Rozhodnutí o financování projektové dokumentace je nyní na zastupitelích. Veřejné zasedání ZM se uskuteční ve středu 30. ledna v Porotním sále.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havířov: Bezplatné vyšetření znamének 4. června na náměstí Republiky

13:37 Havířov: Bezplatné vyšetření znamének 4. června na náměstí Republiky

Nechte si vyšetřit svá znaménka v úterý 4. června 2024 od 10 do 17 hodin na náměstí Republiky v Haví…