Jičín: Modrotisk – kulturní dědictví, které nás spojuje

02.07.2020 18:46

Téměř rok se konaly přípravy na mezinárodní projekt s názvem Modrotisk – kulturní dědictví, které nás spojuje. Na konci dubna byla partnerskému městu Martin, jako vedoucímu projektu, schválena žádost o grant z Mezinárodního vyšehradského fondu v celkové výši 10 000 EUR. Do projektu jsou zapojena partnerská města města Martina – Jičín (Česká republika), Békéscsaba (Maďarsko), Kalisz (Polsko) a Hoogeveen (Holandsko).

Jičín: Modrotisk – kulturní dědictví, které nás spojuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Záměrem společného projektu je hledání a objevování tradic barvířství – modrotisku v rámci Evropy. Řemeslo modrotisku bylo v roce 2018 zapsané na seznam nehmotného kulturního dědictví lidstva UNESCO společně se Slovenskem, Maďarskem, Německem a Rakouskem. První modrotisková dílna vznikla v Amsterdamu (1678) a Holandsko se řadí mezi první země, kde se bavlněné látky začaly barvit indigem.

Modrotisk byl na Jičínsku oblíbený v době svého rozkvětu v 19. i na přelomu 19. a 20. století stejně tak, jako po celých Čechách, na Moravě i na Slovensku. V 19. století byla v Čechách i na Moravě modrotiskařská dílna snad v každém malém městečku, ve 20. století jich však začalo ubývat. Nový zájem veřejnosti o modrotisk motivovaly jeho estetické hodnoty. Obliba modrotisku nadále trvá, proto i v dnešní době jsou modrotiskařské dílny v provozu, byť už jen na Moravě, a to v Olešnici a ve Strážnici.

Dodnes však nalezneme několik desítek dřevěných forem i u nás, v Jičíně, v regionálním muzeu. V nedaleké Nové Pace se ve sbírkách muzea vedle vzorníků nachází dokonce na 300 ks ručně vyřezávaných forem. A právě tyto dochované exponáty umožňují připomenout veřejnosti, jak náročný proces představovala výroba modrotisku. Do projektu budou zapojeny děti ve věku 12 – 15 let ze základních uměleckých škol z Martina, Jičína a Hoogeveenu. V rámci plánovaných workshopů se seznámí s technikou barvení modrotiskem a stanou se nositeli této tradice do budoucna.

Realizace projektu je plánována v termínu červen 2020 – prosinec 2021. (Vzhledem na současnou coronavirovou situaci musel být harmonogram plánovaných aktivit upraven). V Jičíně se uskuteční workshop v termínu 11. – 13. 9. 2020, jehož se zúčastní žáci z jičínské ZUŠ J. B. Foerstera a děti z K-Klubu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…