Jičín: Na skládce je přijímán jen azbestový odpad, vyprodukovaný místně

03.01.2023 6:32 | Tisková zpráva

Rada města na návrh Technických služeb města Jičína schválila opatření, které se týká přijímání nebezpečného odpadu na skládce Popovice – Libec.

Jičín: Na skládce je přijímán jen azbestový odpad, vyprodukovaný místně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Od 1. ledna 2023 je na skládce přijímán jen ten azbestový odpad, který vznikne na území města Jičína a jeho osad, což jsou Popovice, Robousy, Sedličky, Hubálov, Moravčice a Dvorce. Cílem je snížit množství vykupovaného azbestového odpadu s ohledem na jeho komplikované ukládání.

Anketa

Kdo by hájil ČR před Bruselem lépe?

hlasovalo: 28224 lidí

V roce 2021 bylo uloženo na skládce celkem 583 tun odpadu s obsahem azbestu. Většina pocházela od podnikajících osob z Libereckého kraje. Na území Jičína přitom ročně nevznikne na sto tun. Jičínská skládka v Popovicích je přitom provozována a financována skrze příspěvkovou organizaci města.

Ukládání azbestového odpadu je provozně specifické. Jde o nebezpečný odpad, který přináší významná zdravotní rizika. Ihned po závozu je nutné azbest překrýt zeminou, čímž dochází k podstatně rychlejšímu zaplňování kapacity skládky a navyšují se i nároky na získávání zeminy pro zákryt.

Nakládání s azbestovým odpadem také navyšuje provozní činnost na skládce. To vše představuje náklady, které technické služby vypočetly jako ztrátu ve výši 750 až 800 tisíc korun. Ztráta pro město Jičín na poplatku za odpady na skládce, která vyplývá ze zákona o odpadech, by činila asi 180 tisíc korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…