Jičín: Nájemní smlouva s regionálním muzeem zaváže město k rekonstrukcím zámku

18.12.2019 17:57

Rada města doporučuje ZM schválit klíčové body v nájemní smlouvě, která má být uzavřena mezi městem Jičín a Regionálním muzeem a galerií v Jičíně a která se týká nájmu za prostory v zámku.

Jičín: Nájemní smlouva s regionálním muzeem zaváže město k rekonstrukcím zámku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Tyto body obsahují závazek, že město bude investovat do rekonstrukce zámku, a smlouva stanovuje nové nájemné ve výši 975 076 Kč za rok. Oproti původnímu nájemnému z roku 1992 se jedná o znatelné navýšení. Zastupitelé budou o věci rozhodovat na veřejném zasedání dne 18. ledna a smlouva by mohla vejít v platnost k 1. lednu 2020.  

Královéhradecký kraj oslovil město Jičín s tím, že chce požádat o dotaci z norských grantů na novou expozici a z tohoto důvodu požaduje smlouvu, která bude po dobu udržitelnosti projektu garantovat nevypověditelnost smlouvy. Bylo tedy nutné nahradit již zastaralou smlouvu z roku 1992. Nová smlouva měla rovněž aktualizovat výši nájemného, jelikož ceny na trhu nemovitostí za 25 let prošly zásadní změnou. Po jednáních s krajem byla uzavřena dohoda, že nájemné sice vzroste, ale město se zároveň ve smlouvě zaváže investicemi do budovy, kde regionální muzeum sídlí. Město Jičín by tak jako tak do zámku vzhledem k jeho technickému stavu investovalo a připravované investice jsou objemem nákladů výrazně vyšší než roční vyinkasované nájemné. 

Navrhované body v nájemní smlouvě konkrétně uvádějí, že město bude v příštích obdobích investovat vyinkasované nájemné zpět do prostor muzea. V příloze smlouvy jsou vyjmenované prioritní investice, kterými jsou výměna oken, výstavba výtahu a příprava prostor pro novou expozici. V současnosti již podniká kroky, aby výměnu expozice mohlo provést. Představitelé muzea požádali o dotaci z tzv. norských fondů, a pakliže uspějí, návštěvníci se mohou těšit na novou, moderní výstavu Muzea hry.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Hokejové finále se promítne i na pardubické radnici

16:31 Pardubice: Hokejové finále se promítne i na pardubické radnici

Hokejové šílenství, které zaplavilo město, se dotklo i pardubického magistrátu. Ten ve spolupráci s …