Jičín: Nová pracovní skupina se bude starat o náhrobky významných osobností

06.10.2015 12:16

Rasa města schválila pracovní (konzultační) skupinu, která se bude zabývat péčí o náhrobky významných jičínských osobností na hřbitově na Novém Městě, ale také celkovým stavem hřbitova. V rozpočtu 2016 je pro tuto péči vyčleněno 150 tis. Kč.

Jičín: Nová pracovní skupina se bude starat o náhrobky významných osobností
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Nejprve se jedná o vytipování míst, kde jsou pochovány významné osobnosti, přičemž pomůže informační tabule, která je na hřbitově již cca 3-4 roky a ukazuje na místa, která jsou v tomto ohledu zajímavá.

Poté by se řešily jednotlivé hroby. Může se jednat na druhou stranu i o náhrobky historicky a kulturně cenné. Skupina by měla pracovat ve složení: Ing. Miloslav Fišer - Římskokatolická farnost Jičín, Mgr. Petr Hamáček, Ing. Jan Jiřička a Marie Faruzelová - město Jičín, Ing. Čeněk Strašík - TS Jičín.

Mezi významné osobnosti Jičína, které jsou pochovány na místním hřbitově, patří např. Emil Čeliš, významný pedagogický pracovník, jehož náhrobek navrhl významný architekt Čeněk Musil, nebo František Lepař, filolog, překladatel a autor řecko-českých slovníků. Zajímavý a cenný náhrobek má zase Boženka Hrubá, jenž je kulturní památkou a jeho autorem je sochař František Bílek. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Během městských slavností počítejte s řadou uzavírek

10:28 Děčín: Během městských slavností počítejte s řadou uzavírek

V rámci městských slavností čeká Děčín několik omezení. První z nich hned 17. 5., kdy půjde městem z…