Jičín: Nový poplatek za skládkování představuje citelnou zátěž pro rozpočet Technických služeb

13.02.2022 14:52 | Tisková zpráva

Technické služby města Jičína pravidelně předávají vedení města zprávu o tom, kolik uhradily na poplatek za skládkování.

Jičín: Nový poplatek za skládkování představuje citelnou zátěž pro rozpočet Technických služeb
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Za měsíce říjen, listopad a prosinec musely uhradit 993 096 Kč a navýšení do rekultivačního fondu za vlastní odpady bylo ve výši 64 796 Kč. Za celý rok 2021 činily poplatky za skládkování vlastních odpadu 3 180 499,60 Kč. Sleva, kterou v roce 2021 město Jičín uplatnilo, činila 999 060 Kč. 

Anketa

Měl by ombudsman Křeček skončit za výrok, že Romové si za svou bytovou situaci můžou sami?

0%
98%
hlasovalo: 34665 lidí

Poplatek za skládkování sice pro občana nemusí být na první pohled patrný, ale dlouhodobé dopady budou citelné. Částka uvedená v prvním odstavci mohla být nižší a ušetřené prostředky mohly být směřovány do investiční části rozpočtu. Jedinou cestou, jak lze snížit tyto náklady, je třídění odpadu. Ve směsném odpadu ideálně nesmí skončit téměř žádný odpad, který lze separovat. V Jičíně se třídí sklo, papír, plasty, kovové obaly, tetrapak, oleje, textil a oděvy, elektrospotřebiče a bioodpad. Sběrný dvůr v Konecchlumského ulici, provozovaný technickými službami, přijme téměř jakýkoliv druh odpadu.

Co je ještě podstatnější, poplatek za skládkování se postupně bude navyšovat. Navíc sleva zmíněná taktéž v prvním odstavci se bude snižovat a po roce 2029 ji obce už nebudou moct uplatnit. 

Města a obce v České republice mají povinnost platit poplatek za ukládání odpadu na skládku. Je dána zákonem č. 541/2020 Sb., o odpadech. Ten vešel v platnost v loňském roce. Smyslem poplatku je vytvářet fond, ze kterého se později částečně uhradí rekultivace skládek směsného odpadu. A celkovým smyslem nového zákona o odpadech je co nejvíce omezit množství směsného odpadu. Česká republika se tak připravuje na úplný zákaz skládkování směsného odpadu, kdy tento bude výhradně směřován například do spaloven.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

odškodnění

Pane poslanče, dobrý den, co si myslíte o tom, za jakých podmínek chce Praha poskytnout pozůstalým po obětech střelby na FF finanční pomoc? Já si troufnu říci, že je to až nehumánní, a že je celý ten dotazník je jen zástěrkou, jak nepomoci. Zajímalo by mě taky, zda nějaké odškodnění vyplatil stát? M...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Dopravu na rušné křižovatce řídí strážníci ručně

11:33 Jablonec nad Nisou: Dopravu na rušné křižovatce řídí strážníci ručně

Od pondělí 27. května dopravu na velmi frekventované jablonecké křižovatce Palackého – U Přehrady v …