Jičín: Osm „Kamenů zmizelých“ bude umístěno na Žižkovo náměstí

06.12.2018 20:32

Rada města schválila záměr umístění osmi kusů Kamenů zmizelých (Stolperstein) do dlažby chodníku před domem na Žižkově náměstí čp. 6. Budou připomínat zdejší obyvatele, kteří se stali oběťmi nacistického teroru. Během holokaustu nacisté zavraždili příslušníky rodiny Steinerových.

Jičín: Osm „Kamenů zmizelých“ bude umístěno na Žižkovo náměstí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Na město Jičín se obrátil zástupce Veřejně prospěšného spolku na podporu osob dotčených holokaustem z.s. se žádostí o umístění osmi těchto kamenů. Stolperstein má podobu dlažební kostky s mosazným povrchem. Ačkoliv v překladu doslovně znamenají „kameny, o které je třeba klopýtnout“, častěji se užívá pojem Kameny zmizelých a ve skutečnosti jsou zapuštěny do dlažby.

I když tedy klopýtnutí nehrozí, svou podobou pozornost upoutají a možná kolemjdoucího přesvědčí na chvíli popřemýšlet, s jakými hrůzami se obyvatelé Jičína dříve museli potýkat. Osm členů rodiny Steinerů bylo během nepochopitelného teroru nejprve zavlečeno do koncentračního táboru Terezín a v roce 1943 zavražděno v plynové komoře v Osvětimi.

První Kámen zmizelých byl umístěn před radnici v Kolíně nad Rýnem dne 16. prosince 1992 z iniciativy umělce a filantropa Guntera Demniga. Postupně se z nápadu stala celoevropská iniciativa. První kámen v České republice byl umístěn v roce 2008. Jičín se do iniciativy s hrdostí zapojuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…