Jičín: Pan Vlastimil Jenček, trenér atletických generací, převzal Cenu města

14.12.2019 6:32

Každoroční udílení Ceny města se uskutečnilo během slavnostního galavečera dne 12. prosince 2019 v Porotním sále Valdštejnského zámku. Z rukou pana starosty JUDr. Jana Malého ji převzal pan Vlastimil Jenček, legenda jičínské atletiky, pod jehož trenérskou supervizí vyrostly tři sportovní generace.

Jičín: Pan Vlastimil Jenček, trenér atletických generací, převzal Cenu města
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Věnoval se mnoha nadějím, které svými výkony překročily lokální úroveň. Mnohé z nich se prosadily, řada se usadila jinde než v Jičíně, některé zůstaly. A tím se pan Jenček stal ideálním laureátem, protože jeho celoživotní snaha prostřednictvím jeho svěřenců přerostla hranice města a šíří dobré jméno Jičína po celé republice, ba v cizině.

„Pokud byste se v roce 1968 v Jičíně rozhodli věnovat některé z běžeckých lehkoatletických disciplín, velmi pravděpodobně by vás trénoval právě pan Jenček. Pokud byste se pro to rozhodli letos, je tu stejná pravděpodobnost. Jeho bývalí svěřenci mu dnes vodí svá vnoučata,“ uvádí na adresu oceněného sportovce nominační dopis, podepsaný šesti navrhovateli.

Pan Jenček se narodil 12. ledna 1938 ve Starém Místě u Jičína. Už v náctiletém věku měl velmi blízko ke sportu a bylo zřejmé, že v něm roste velký talent. Tehdy ještě nebyl trenérem, nýbrž atletem – závodníkem. Proslul jako běžec, který se 25krát zúčastnil běchovického běhu, 20krát Velké Kunratické a 25krát běžkařské Jizerské padesátky.  Po středoškolském studiu v Jičíně a absolvování Fakulty tělesné výchovy a sportu UK v Praze pracoval v jičínském Agrostroji jako sportovní referent. Ovšem předlistopadovému, totalitnímu režimu bylo jeho pedagogické angažmá na obtíž, a tak musel přijmout pozici řemeslníka ve valdickém Stavingu. O to více se však soustředil na jičínský atletický oddíl. Do dnešních dnů je pana Jenčka možné vidět při trénincích atletických svěřenců.

Během slavnostního večera se uskutečnil také akt předání kroniky města za rok 2017. Z rukou kronikářky paní Marie Faruzelové ji převzal starosta JUDr. Jan Malý. Kronika bude v elektronické podobě k dispozici i na webových stránkách www.mujicin.cz. Celou slavnostní ceremonií provázela hudba v podání klavíristky a atletky Kateřiny Hakenové, studentky Střední pedagogické školy a gymnázia v Nové pace, a dívčího sextetu Six Brave. Zazněly například slavné melodie z filmů Pearl Harbor a Největší showman.

Loňským držitelem Ceny města se stal fotograf a dokumentarista Petr Volf, předloni jím byl výtvarník Petr Heber. Cena města je udělována osobnostem, které se mimořádně zasadili o život městě a o jeho pověst v České republice nebo v zahraničí. Nominace na osobnosti město přijímá vždy v první polovině roku. Následně je posoudí speciální porota složená z volených představitelů Jičína a z držitelů Ceny města. Její usnesení poté posoudí Rada města a definitivní rozhodnutí o laureátovi náleží Zastupitelstvu města, které hlasuje během veřejného zasedání.

Nominace přichází od občanů a musí obsahovat zdůvodnění, proč by se daná osobnost měla stát držitelem. Jičín Cenu města udílí od roku 2007. Pravidla pamatují na možnost vynechat ročník, doposud k tomu ale nedošlo a Cena města je předávána od jejího založení každým rokem. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Posezení pro obyvatele domu s pečovatelskou službou se už staví

7:17 Aš: Posezení pro obyvatele domu s pečovatelskou službou se už staví

Komunitní zahrádka s piknikovým sezením je projekt, který se objevil v seznamu návrhů v rámci partic…