Jičín: Poesiomat stojí u Valdické brány, přijďte se zaposlouchat

21.06.2022 9:15 | Tisková zpráva

S Jičínem jsou nerozlučně spjaté především pohádky Václava Čtvrtka. Region Českého ráje je však nesmírně bohatý na lidovou mytologii a svou tvorbu s Jičínem spojilo mnoho významných umělců české historie.

Jičín: Poesiomat stojí u Valdické brány, přijďte se zaposlouchat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Příběh Jičína jako města pohádkového a kulturního vypráví první jičínský Poesiomat, který slavnostně nedaleko Valdické brány odhalili zástupci města a Nadačního fondu Jičín - město pohádky s autorem Poesiomatu Ondřejem Kobzou.

Poesiomat je kovovou mluvící rourou, která po zatočení klikou začne recitovat, vyprávět, zpívat, hrát či štěbetat jako pták. Autorem Poesiomatu je Ondřej Kobza, pražský kavárník a zakladatel spolku Piána na ulici. “Poesiomaty dnes už nejsou jen pouhými automaty na poezii. Snažíme se vytvořit hravou, mluvící pamětní desku místa, kde si své najdou všichni - od dětí až po dospělé, od znalců poezie po milovníky přírody,” vysvětlil Kobza.

Pohádky, pověsti, příroda

Anketa

Buď, anebo. Komu věříte?

hlasovalo: 3021 lidí

Jičín je podle něj pro umístění Poesiomatu ideálním místem - město s bohatou historií, obklopeno nádhernou přírodou a obdařenou kouzelnou aurou Čtvrtkových pohádek. “Proto jsme měli velkou radost, když jsme se díky spolupráci Nadačního fondu Jičín - město pohádky a za podpory města Jičín mohli vrhnout do práce,” dodal Kobza.

“Poesiomat je velmi zajímavá atrakce, která snoubí na první pohled podivnou rouru s uměním a probouzí tak v lidech zvědavost a touhu poslechnout si básně,” popsal místostarosta města Jičín Petr Hamáček.

“Nápad na Poesiomat v Jičíně se nám i městu od začátku líbil. Poesiomat je velmi zajímavý a hravý prvek v prostoru a věříme, že se rychle stane oblíbeným lákadlem pro obyvatele i návštěvníky Jičína,” uvedl již před zahájením akce Jan Košíček, předseda správní rady Nadačního fondu Jičín - město pohádky. “Zároveň je to pro nás skvělý prostředek, jak představit město pohádky lidem po celý rok,” dodal.

Jičín vedle Paříže či New Yorku

Jičín se pořízením Poesiomatu zařadil vedle řadu českých, evropských i světových měst. Mluvící kovová roura rozehrává veřejný prostor v Praze, Brně, Hradci Králové, ale i Dublinu, Paříži, New Yorku či filipínské Manile.

Na tvorbě dramaturgie jičínského Poesiomatu se významným způsobem podílel jičínský rodák, spisovatel a kulturolog Pavel Hájek. Hlas Poesiomatu propůjčili známí herci Marek Taclík a jičínská rodačka Jana Plodková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

20:27 Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

Přísné podmínky dotačního programu pozastavují v tuto chvíli projekt výstavby parkovacího domu v uli…