Jičín: Připojení katastrálního území Hubálov k městu je připraveno ke schválení

17.09.2019 18:18

RM doporučuje ZM schválit bezúplatné přijetí všech pozemků v katastrálním území Hubálov pod město Jičín. Nyní spadají do obec Tuř a jejich celková výměra je 53 062 m2. Převod pozemků budou schvalovat obě zastupitelstva – Jičína a Tuři. Bylo to právě vedení Tuři, kdo jednání o převedení Hubálova pod Jičín inicioval. Pokud obě zastupitelstva vysloví souhlas, předpokládá se, že koncem září bude podepsána smlouva o převodu pozemků s účinností od 1. října. Katastrální úřad provede přepis pozemků a od tohoto data by se Hubálov fakticky stal součástí Jičína.

Jičín: Připojení katastrálního území Hubálov k městu je připraveno ke schválení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Za předpokladu, že dohoda bude schválena, co tato změna znamená pro Jičín? Počet obyvatel města se navýší o 63 a příjmová složka rozpočtu ročně posílí přibližně o 900 tisíc Kč. Jičín získá strategické pozemky v jižním směru, které v budoucnu využije pro svůj rozvoj. Na druhou stranu bude město muset investovat do infrastruktury v Hubálově, zvláště do vodovodního řadu, který v současnosti není ve vesnici zaveden, a také do kanalizace. Je třeba dodat, že náklady na vybudování infrastruktury budou rozděleny do mnoha budoucích let a že nepůjde o jednorázový výdaj pro městský rozpočet. Dílčích změn dozná také krizové řízení (jde hlavně o rozšíření městských hlásičů a činnost sboru dobrovolných hasičů) a agenda Městské policie Jičín, která bude i v Hubálově provádět například odchyt psů. Školství změna neovlivní, protože tamější děti již navštěvují jičínské školy.

Bude-li převod schválen, začnou přípravy na druhou etapu, což je převod dvou nemovitostí ve vlastnictví Tuři. Také začnou přípravy územního plánu Hubálova. Ten v současnosti neexistuje. V budoucnu bude začleněn do územního plánu města Jičína. Určité povinnosti vyvstanou pro Hubálovské, nově se jich totiž budou týkat například obecně závazné vyhlášky města Jičína.

Samotný akt převodu celého katastrálního území je velmi komplexní záležitostí. Dokonce lze říct, že v moderní době je bezprecedentní, a to bráno v kontextu celé ČR. Město Jičín celou věc diskutovalo s několika úřady a státními institucemi. Klíčové bylo hlavně jednání dne 26. března 2019 na Ministerstvu vnitra ČR, kde byl probrán procesní postup, aby převod katastrálního území proběhl v souladu s platnými zákony. Dne 29. dubna 2019 Zastupitelstvo města Jičína většinově schválilo záměr připojení Hubálova. Smluvní podklady následně připravilo Právní a personální oddělení MěÚ Jičín.

Město Jičín také získal vyjádření Státního okresního archivu. Historicky, v roce 1850, byly Hubálov a Tuř součástí samosprávy Popovic. Přibližně o 30 let později došlo k osamostatnění obce Tuř, která získala také Hubálov a Butoves. V roce 1919 se tyto části oddělily a vznikly tři samostatné obce, a to až do roku 1960. Tehdy se Hubálov připojil opět k Tuři. V současné době jsou Popovice i Popovičky součástí města Jičína.
Zastupitelstvo města Jičína bude o převodu katastrálního území Hubálov rozhodovat při veřejném zasedání dne 18. září 2019.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…