Jičín: „Pro řidičák kamkoliv.“ Rozvolnění místní příslušnosti přinese více pohodlí

01.06.2018 12:16

Stalo se vám někdy, že jste žádali o průkaz, o několik hodin dříve jste se nechali vyfotit a snímky jste položili někam na stůl, a když jste přistoupili k přepážce, zjistili jste, že jsou skutečně stále někde na stole, a nikoli v peněžence, jak jste mylně ve chvatu každodenního zmatku předpokládali? Tato situace už od července nenastane. Od 1. července se změní služby týkající se řidičského oprávnění a příbuzných agend.

Jičín: „Pro řidičák kamkoliv.“ Rozvolnění místní příslušnosti přinese více pohodlí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Dojde k rozvolnění místní příslušnosti. Žadatel tedy nebude omezen na konkrétní obecní či městský úřad. Vyplývá z novely zákona č. 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích, ve znění pozdějších předpisů. Kterýkoliv obecní úřad s rozšířenou působností může udělit nebo rozšířit řidičské oprávnění, vydat řidičský průkaz nebo mezinárodní řidičský průkaz či vydat paměťovou kartu řidiče. Také může vyměnit řidičský průkaz členského státu nebo řidičského průkazu vydaného cizím státem. Samozřejmě platí, že žadatel musí mít na patřičné řidičské oprávnění nárok. Samotný proces se nemění.

Další změnou bude to, že žadatel o vydání řidičského průkazu nebude předkládat průkazovou fotografii. Na průkazu bude samozřejmě vizáž držitele i nadále přítomna. Úřad foto však získá z informačního systému občanských průkazů a cestovních dokladů. Případně vás zaměstnanec vyfotí přímo na místě.

Kterýkoliv obecní úřad počínaje červencem také přijme vzdání se řidičského oprávnění podle § 93 odst. 2 písm. C) nebo § 94 odst. 2. Na kterémkoliv také půjde oznámit změnu osobních údajů, a přijme také ohlášení ztráty, odcizení nebo poškození průkazu. Rozvolnění místní příslušnosti se týká také přijetí vrácené nebo odevzdané paměťové karty řidiče.

Kdokoliv si také ověří, jak si momentálně stojí v bodovém hodnocení řidiče. Jakýkoliv úřad bude schopen poskytnout výpis z registru řidičů.

Popsané změny vyžadují časově náročný upgrade systému. Proto v pátek 29. června 2018 budou uzavřena pracoviště agend řidičských průkazů. Omezení by se mělo týkat všech úřadů, nejen MěÚ Jičín. Děkujeme za pochopení.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Renáta Zajíčková byl položen dotaz

Ministerstvo pro vědu a výzkum

Můžete mě nějak přesvědčit, že toto ministerstvo není jen politickou trafikou? Protože ho stejně řídí lidi bez kompetence nebo vám snad přišla Langšádlová nebo teď Ženíšek kompetentní? A nezvládlo by agendu ministerstvo školství? Protože dřív to zvládalo. Jak to vysvětlíte?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Město nabízí do nájmu garážová stání na Jižních Svazích

13:37 Zlín: Město nabízí do nájmu garážová stání na Jižních Svazích

Statutární město Zlín nabízí motoristům k pronájmu pět garážových stání na Jižních Svazích. V nabídc…