Jičín: Pro zástavbu v Holínském Předměstí bude vypsána urbanisticko-architektonická soutěž

09.06.2023 16:14 | Tisková zpráva

Rada schválila záměr vypsání urbanisticko-architektonické soutěže na řešení zástavby ve volném prostoru mezi ulicemi Seifertova, Markova a obchvatem (komunikace I/35).

Jičín: Pro zástavbu v Holínském Předměstí bude vypsána urbanisticko-architektonická soutěž
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

V budoucnu by zde mohla vzniknout obytná zóna rodinných domů. Celková výměra lokality v Holínském Předměstí je 13 hektarů a soutěž by mohla proběhnout v první polovině roku 2024.

Anketa

Kterou hlavní českou TV skupinu sledujete nejvíc?

3%
35%
hlasovalo: 29726 lidí

Město Jičín má s urbanisticko-architektonickou soutěží zkušenosti. Připraví tedy soutěžní podmínky, ze kterých vyplynou i parametry soutěže, například zda bude jednokolová, či dvoukolová, a také sestaví komisi, jež bude hodnotit jednotlivé návrhy. Podobný koncept byl v minulosti úspěšný jednak u lokality kasárna, jednak v případě Odpočinkové zóny Cidlina. Zástavba v Holínském Předměstí není novým záměrem, neboť se o ní hovoří už od 90. let v souvislosti s tehdejší výstavbou části obchvatu. Postupně probíhala příprava po majetkové stránce.

Architektonická soutěž může přinést kvalitní návrh, což je důležité zejména ve veřejné výstavbě, která by měla být příkladem pro soukromé investory. Stejně tak je pořádání soutěží důležité i s ohledem na skutečnost, že věnuje zvláštní pozornost kvalitě a rozmanitosti architektury. Náklady na soutěž by mohly být částečně pokryty dotací z Ministerstva pro místní rozvoj. Uznatelným výdajem je v takovém případě celková částka alokovaná na ceny a odměny uvedené v soutěžních.

Rada města prozatím schválila pouze záměr, tudíž ještě musí proběhnout přípravné práce a vytvoření podkladů pro urbanisticko-architektonickou soutěž. Prozatím tedy nejsou známy bližší podrobnosti. O soutěži bude město Jičín detailně informovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Jiří Mašek byl položen dotaz

Korespondenční volba

Jak se bude prosím kontrolovat platnost dokladů (OP, pas a pod.) při korespondenční volbě ? Děkuji za info. Tůmová

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Domov na Máji slouží seniorům už dvacet let

19:06 České Budějovice: Domov na Máji slouží seniorům už dvacet let

Přesně dvacet let od otevření si v těchto dnech připomínají pracovníci Domova pro seniory Máj. A na …