Jičín: Rekonstrukce Valdštejnské lodžie jde na program veřejného zasedání zastupitelstva

23.04.2019 13:59

Rada doporučuje zastupitelstvu schválit financování záměru Cesta Valdštejnských architektů. Peníze půjdou do rekonstrukce severovýchodní části Čestné dvora a budov. V nich bude zrekonstruováno osm místností. Jičín společně s polskou nadací zámku Gorzanów získá dotaci ve výši 1 148 423,05 eur z programu přeshraniční spolupráce Interreg V-A Česká republika – Polsko.

Jičín: Rekonstrukce Valdštejnské lodžie jde na program veřejného zasedání zastupitelstva
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Konkrétně Jičín z dotace získá přibližně 15,6 milionu Kč, což činí 75 procent nákladů projektu. Celková cena rekonstrukce lodžie je před soutěží odhadována na 20,5 milionu Kč. Zastupitelstvo nyní bude schvalovat uvolnění finančních prostředků na tuto stavební akci. Schválení dotace je velký úspěch – žadatelů bylo totiž 45, uspělo jich pouze 13. Podání žádosti předcházela příprava a hlavně konzultace s polskou stranou. Před samotným zahájením zpracování projektové dokumentace proběhly dva diskuzní semináře s veřejností. Na základě výstupu z diskuze se pak přistoupilo k zadání projektové dokumentace. Jeden z těchto seminářů se konal dne 1. března 2017 na jičínské radnici na téma využití Čestného dvora a zdejších budov.

Pokud zastupitelstvo financování schválí, město vypíše zakázku na dodavatele prací. Předpokládá se, že by mohly začít v listopadu 2019. Budou trvat do podzimu 2021 a otevření prostor je plánováno na jaro 2022. Jak bylo řečeno, práce se zaměří na Čestný dvůr. Jádrem celého záměru je vestavění víceúčelového společenského sálu v budovách při dvoře, a dále budou zbudovány šatny, foyer, zázemí a sklad. Bude opraveno schodiště, vstupní portál do sklepa a sklepní prostory. V projektu figuruje také zakoupení kompletního vybavení, včetně audiovizuální techniky.

Současně bude probíhat rekonstrukce kladského zámku Gorzanów, kde budou po úpravách k dispozici výstavní prostory včetně potřebného zázemí a informační místo pro turisty. Na projekt Cesta Valdštejnských architektů budou napojena i další místa spojená s barokní (valdštejnskou) architekturou. Jde o zámky Humprecht a Náchod a muzeum Kłodzko. V rámci projektu dojde ke zhotovení informačních a propagačních materiálů.

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Do Divadelní restaurace se vracejí žáci na praxi

13:37 Prostějov: Do Divadelní restaurace se vracejí žáci na praxi

V Divadelní restauraci je opět živo. Počet návštěvníků stoupá a spolu s nimi se do restaurace vracej…