Jičín: Rekonstrukci infrastruktury plánují vodohospodáři vždy ve spolupráci s městy

06.11.2021 21:10

Vodohospodářská a obchodní společnost, a. s. ročně investuje do oprav a modernizace vodovodů a kanalizací okolo 130 milionů korun.

Jičín: Rekonstrukci infrastruktury plánují vodohospodáři vždy ve spolupráci s městy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Rekonstrukce stávající infrastruktury vždy plánuje s ročním s předstihem, a to ve spolupráci se svými akcionáři. 

Anketa

Věříte, že Fialova vláda bude dobře hájit naše národní zájmy?

2%
96%
hlasovalo: 47384 lidí
Cílem je provést při zásahu do vozovky pokud možno všechny práce najednou. Některé stavební akce dokonce s městy společně soutěží v rámci jedné veřejné zakázky. Výhodou je lepší koordinace prací.

Každý rok má VOS a. s. připravený investiční plán stavebních akcí. V tom letošním proinvestuje zhruba 62 milionů do oprav a dalších 77 milionů do nové infrastruktury. Všechny plánované práce, které se týkají potrubí uloženého v chodnících a silnicích, probíhají ve spolupráci s městy a obcemi. „Vždy koncem roku oslovujeme naše akcionáře, aby nám sdělili plán rekonstrukcí svých ulic v dalším roce. Pokud je v dané ulici potřeba vyměnit či nějak opravit naše infrastruktura, domlouváme se na společné koordinaci prací,“ vysvětluje obecný postup VOS a. s. ředitel Ing. Richard Smutný. Některé zakázky dokonce společnost s městy soutěží v rámci jedné zakázky. „Sloučíme se s městem a jako jeden zadavatel vysoutěžíme společného dodavatele. Poté se zakázka rozpadne na dvě smlouvy o dílo, tedy svou část hradíme my a zbytek hradí město. Výhodou je bezesporu lepší koordinace prací jak mezi námi, tak i mezi firmami. Výsledkem pak bývá rychlejší provedení prací bez zbytečných komplikací. Některé projekty připravujeme i v koordinaci s Královéhradeckým krajem,“ dodává Ing. Richard Smutný.

Letos VOS a. s. společně postupuje s městem Jičín u rekonstrukce ulice Konecchlumského. Zde práce začaly v září a opraven bude úsek o délce 680 metrů od kruhového objezdu ke křižovatce s ulicí Průmyslová. Kromě nového asfaltu a chodníků zde proběhne rekonstrukce vodovodu a oprava revizních šachet. Počítá se také s úpravou zeleně. „Město zde plánovalo opravu ulice, která je opravdu již v nedobrém stavu, VOS a. s. zase potřebovala vyměnit již dožilé vodovodní potrubí. Proto se obě strany dohodly, že tuto rozsáhlou rekonstrukci provedou najednou, aby stavební práce pokud možno dlouho nezatěžovaly místní obyvatele a neomezovaly je v přístupu ke svým domovům,“ říká starosta města Jičína a zároveň předseda představenstva VOS a. s. JUDr. Jan Malý. Celkové náklady jsou 11,8 mil. Kč bez DPH a s financováním městu pomohou dvě dotace. Zhruba třetinu pak uhradí vodohospodáři.

V Hořicích zase VOS a. s. soutěžila spolu s městem práce na rekonstrukci vodovodu v ulici Na Závisti. „Hlavními cíli této investiční akce je rekonstrukce vodovodu a zvýšení jeho kapacity z důvodu výstavby průmyslového areálu společnosti FILIPA. Podpora podnikání a zaměstnanosti ve městě je jedním z dlouhodobých cílů hořické radnice. Po dokončení hlavních stavebních prací v lokalitě Za Miletou, bude následovat rekonstrukce vozovky a chodníků,“ říká starosta města a zároveň člen představenstva VOS a. s. Aleš Svoboda. Zde jsou náklady ve výši 1,26 mil. Kč bez DPH a spoluúčast města je téměř 722 tis. Kč bez DPH.

V minulých letech proběhly společné opravy také s městem Nová Paka, a to v ul. Krkonošská, Ruská a Lužická nebo v rámci výstavby nového autobusového nádraží, s městem Sobotka v Oseku, s městem Hořice v části Betlém a v Kopidlně v ul. Vackova, Hilmarova a Jičínská a při opravě náměstí. V příštích letech se plánuje s městem Nová Paka další etapa prací v ul. Ruská, ul. Lomnická, ve Staré Pace rekonstrukce infrastruktury průtahem celé obce, s městem Hořice ul. Čechova, Kollárova, Karlova a Škrétova, v Jičíně ul. Ruská – Poděbradova a Kukulova, v Kopidlně lokalita u nádraží a v Miletíně ul. Komenského.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

kampaň

Kde máte důkaz, že jsou všichni mimo vás ,,Putinovi užiteční idioti“? Nešíříte náhodu dezinformace, proti kterým paradoxně tak bojujete? A myslíte, že touto negativní kampaní docílíte něčeho pozitivního, třeba zklidnění politické situace v zemi? To je takový problém vést kampaň tak, že budete prezen...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Uherské Hradiště: Město se pustí do druhé etapy stavebních prací na Solné cestě v Sadech

16:31 Uherské Hradiště: Město se pustí do druhé etapy stavebních prací na Solné cestě v Sadech

Podobně jako v první etapě, která se uskutečnila v loňském roce, bude hlavním předmětem stavby přede…