Jičín: Senioři diskutovali s vedením města

09.02.2018 21:17

Na besedu seniorů s vedením města v Masarykově divadle se dostavily desítky účastníků, čímž se ze setkání stala jedna z nejzajímavějších diskusních události poslední doby. Akce se zúčastnil starosta JUDr. Jan Malý a oba místostarostové, Mgr. Petr Hamáček a Ing. Jan Jiřička. Příležitost vyslechnout si názory Jičínských a odpovědi představitelů města si nenechalo ujít také několik zastupitelů, kteří představují současnou opozici.

Jičín: Senioři diskutovali s vedením města
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Zahájení besedy měla na starost skvělá jičínská kapela Brnkačka. Poté se slova ujal pan starosta, aby přítomným nastínil, co se v Jičíně za poslední rok událo. Hovořil především o velkých investičních akcích a činnosti městské policie, tudíž zmínil zejména výstavbu šaten ve sportovním areálu, postupné odstraňování větší části nákladového nádraží, rozsáhlou rekonstrukci Biografu Český ráj, jenž divákům má od května přinést dosud netušené pohodlí při sledování bijáků, a také zateplení bývalého Arisu, což byla bohužel nejproblematičtější investice, která se z různých důvodů protáhla o více než rok a město stále vůči zhotoviteli vytýká několik vad. Hovořil také o Masarykově divadle, jehož část město po rozsáhlých jednáních s TJ Sokol Jičín získalo do vlastnictví a které volá po rekonstrukci. V tuto chvíli je vybrán zhotovitel projektové dokumentace. Samotné stavební práce by se mohly rozeběhnout v příštích letech, připravme se však, že půjde o jednu z nejnákladnějších rekonstrukcí, jakou Jičín zažil.

Místostarosta Mgr. Petr Hamáček rozebral problematiku škol a sociálních služeb. Popsal, že Jičín v poslední době investoval značný obnos peněz do vylepšení zázemí jičínských škol a do celkového zlepšení stavu budov. Dále ještě musí přijít na řadu sociální zázemí na ZŠ 17. listopadu. Také uvedl, že sociální služby nejen v Jičíně čelí čím dál větší výzvě, neboť se trvale zvyšuje počet zájemců o domov pro seniory. Převis počtu žadatelů je bohužel vysoký. Město chce situaci řešit prodejem dvou budov bývalých kasáren soukromé společnosti, která zde má v nejbližších letech vybudovat zařízení pro 24hodinovou službu. Místostarosta zmínil rovněž na letošek plánovanou rekonstrukci stacionáře Domovinka.

Místostarosta Ing. Jan Jiřička poreferoval o Technických službách města Jičína, osadních výborech a odpadovém hospodářství. Rozšíření městské skládky Popovice – Libec je zásadní investiční akcí, díky které se Jičínu prodlouží možnost skládkování až téměř do doby, kdy se očekává konec skládkování v České republice – v současnosti se jako milník uvádí rok 2024. Zmínil, že v Jičíně se úspěšně prosazuje separace odpadů a že každému třídícímu občanovi náleží dík. Co se týká technických služeb, místostarosta zdůraznil modernizaci vozového parku. Získaly nový malotraktor, který poslouží jak v zimní, tak letní údržbě města. Mimoto pochválil osadní výbory, které se starají o dění v Robousích, Popovicích a Sedličkách.

Účastníci setkání byli tvrdými, férovými diskutéry. Mnoho příspěvků se týkalo údržby a úklidu města a také kvality chodníků, a to především na Novém Městě. Pejskaři byli vybídnuti k větší ochotě uklízet po svých čtyřnohých přátelích a městská policie k většímu postihování viníků nepořádku. Technické služby by zase měly více dbát na úklid spadlých větví, shozených větrem, na sídlištích. Jejich ředitel Čeněk Strašík byl na setkání přítomen a podněty si vyslechl. Zájem byl také o Tamlovku, kterou v ulici 17. listopadu staví soukromý investor, a dotaz padl i na prostor bývalého zahradnictví na Novém Městě, kde vznikl zdánlivě bezprizorní, neopečovávaný prostor. A to je přitom pouze výběr z témat, na které přišla řeč. Představitelé města se ke všem vyjádřili a vzali je na vědomí. 

 

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Uherské Hradiště: Komunikaci s plochou v ulici Okružní čeká rekonstrukce

7:37 Uherské Hradiště: Komunikaci s plochou v ulici Okružní čeká rekonstrukce

V období od konce dubna do druhé poloviny srpna budou probíhat stavební práce v ulici Okružní v Mařa…