Jičín: Slavíme dvojité výročí partnerství se zahraničními městy

14.05.2018 16:05

RM schválila seznam 13 zástupců partnerských měst, jimž se dostane ocenění. Jičín si letos připomíná 25. výročí partnerství s německým městech Erbach a 10. výročí s polským powiatem Swidnica. Zástupci partnerských měst navštíví Jičín během Valdštejnských slavností, které se konají příští týden od 18. do 20. května.

Jičín: Slavíme dvojité výročí partnerství se zahraničními městy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Dne 18. května chce Jičín slavnostně ocenit 13 osobností, které partnerství s Erbachem a Swidnicí podporovali. Mezi zástupci Erbachu najdeme například dlouhodobého starostu Haralda Buschmana a za Swidnici bude oceněn jeho kolega Zykmunt Worsa, který je vysloveně považován za otce přátelství mezi polským městem a Jičínem. Seznam 13 jmen sestavil odbor kultury a cestovního ruchu.

Partnerství se zahraničními městy pro Jičín znamená především rozvoj kultury, cestovního ruchu, ale i spolupráci mezi městskými policiemi a školami. Děti jičínských základních a středních škol tak mohou poznat své vrstevníky v Německu, Polsku, Francii, Slovensku i v jiných zemích. Jičín se snaží stavět vztahy nejen přímo se svými partnery. Stále více si všímá i partnerských měst svých partnerů, která obvykle označuje za „spřátelená města“. Díky této snaze se například vloni početná delegace jičínských dětí podívala do portugalského města Ansiao. Co však je nejdůležitější, mezinárodní síť partnerství, která se za poslední desetiletí vytvořila, je v obecné rovině jedním ze základních prvků pro přátelskou, spolupracující a mírovou Evropu. Tak jako jiná města v ČR i Jičín si svých zahraničních přátel velmi váží.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karlovy Vary: Do Dvořákových sadů se vrátila Dívka se džbánem

16:29 Karlovy Vary: Do Dvořákových sadů se vrátila Dívka se džbánem

Do Dvořákových sadů se na své místo nedaleko Hadího pramene po necelých pěti měsících restaurování v…