Jičín: Staré pneumatiky lze odevzdat v pneuservisech zdarma, ve sběrném dvoře za poplatek

27.12.2018 8:36

Rada schválila zpoplatnění příjmu starých pneumatik ve sběrném dvoře v Konecchlumského ulici. Důvodem je kompenzace nákladů za likvidaci (či spíše odvoz) pneumatik. Poplatek je stanoven na 25 korun. Zdarma lze staré pneumatiky odevzdat v jakémkoliv pneuservisu. Ten má povinnost je přijmout.

Jičín: Staré pneumatiky lze odevzdat v pneuservisech zdarma, ve sběrném dvoře za poplatek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Nakládání s pneumatikami ročně přijde zhruba na 83 000 korun. Z toho zhruba 13 000 lze odečíst, protože právě tolik se získá zpětným odkupem. Stále to však znamená, že likvidace pneumatik zbytečně zatěžuje rozpočet výdajem okolo 70 000 korun. Vzhledem k tomu, že jenom v Jičíně je 5 pneuservisů a autoservisů, které jsou povinny pneumatiky odebírat, není důvod, aby sběrný dvůr tuto službu poskytovat bezplatně.

Povinnost přijímat pneumatiky vyplývá ze zásady kolektivního systému ELTMA. Ten má uzavřené smlouvy s pneuservisy na zpětný odběr. Bezplatné odevzdávání pneumatik se týká i situací, kdy občan v servisu nic nenakupuje ani nezařizuje. Firmy a provozovny, které smlouvu s ELTMA mají, jsou BestDrive v ulici Hradecká, K+T pneu v ulici U Javůrkovy louky, Auto Srb Moravčice, FUN CARS s.r.o. v ulici Textilní a Michal Pokorný v ul. Maršála Koněva.

Ve sběrném dvoře bylo v roce 2017 převzato 20,1 tuny osobních a 0,83 tuny nákladních pneumatik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

13:05 Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

Plast je celosvětově nejvíce využívaný obalový materiál, stejně tak tvoří největší podíl tříděného o…