Jičín: Stavba denního stacionáře pro Apropo je dokončena, ožije až na přelomu roku

14.10.2015 10:00

Nedávno byla městu předána nově zrekonstruovaná budova č. p. 15 v Soudné, která bude sloužit jako denní stacionář pro neziskovou organizaci Apropo. Nyní se čeká na dovybavení nábytkem, terapeutickými pomůckami a vnitřním asistenčním systém pro klienty stacionáře. Apropo by se mělo do budovy přestěhovat během prosince.

Jičín: Stavba denního stacionáře pro Apropo je dokončena, ožije až na přelomu roku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Rekonstrukce domu č. p. 15 v areálu Základní školy v Soudné probíhala od října 2014 do září 2015. Původně prázdná budova bez využití získala kompletní rekonstrukci, a to za výrazné pomoci dotace z ROP NUTS II Severovýchod, která byla původně až na 100 % ceny. Později byla dotace kvůli chybám ve výběrovém řízení městu snížena na 75 % způsobilých výdajů na stavební část. „Stavba byla poměrně komplikovaná, jedním z důvodů byl stav budovy, který byl v horším stavu, než předpokládala stavební dokumentace. Musely se tedy využít jiné postupy, které znamenaly jak drobná zdržení, tak i zvýšení ceny,“ uvádí vedoucí investičního odboru Ing. Jakub Šmíd. Zakázku vysoutěžila valdická společnost Staving spol. s.r.o. za cenu 15 239 827 Kč s DPH. Během stavby se ale ukázaly skutečnosti, které znamenaly změnu způsobu výstavby, některé práce bylo třeba doplnit apod., proto byly během prací podepsány celkem 3 dodatky ke smlouvě, které práce navýšily o 5,5 mil. Kč. „Poslední, čtvrtý dodatek, schválila Rada města začátkem října a po celkovém vyúčtování znamenal snížení ceny o téměř 930 000 Kč. Celkem nás tedy stavba stála o cca 4,5 milionu více, než jsme předpokládali,“ komentuje rekonstrukci starosta města JUDr. Jan Malý. Rekonstrukce stacionáře včetně vybavení a projektových dokumentací tak město přijde na zhruba 25 milionů korun a zhruba 81 % z toho pokryje dotace, pokud dodávka nábytku a asistenčního systému proběhne v pořádku a bude do dotace zahrnuta. „Nové programovací období už nepředpokládá financování pobytových sociálních služeb, protože to je v rozporu s dokumenty Evropské unie. Jednalo se tedy prakticky o zcela jedinečnou a překvapivou možnost získání dotačních prostředků na tuto stavbu,“ dodává k dotaci místostarosta města Mgr. Petr Hamáček.

V domě, kde byly původně sociální byty, musely být jinak vyřešeny vnitřní dispozice. Přidány byly bezbariérové přístupy a výtah pro hendikepované, klienti zde mají hernu, odpočívárnu, jídelnu, fyzioterapii a místnost pro další individuální terapie a dílnu pro výtvarné a pracovní činnosti. Upraven byl také vstup do zahrady a ze spojovací chodby, mezi novou budovou a vedlejší budovou, kde nyní Apropo sídlí, vznikla zimní zahrada. V prostorách půdy byly vybudovány dva jednopokojové cvičné byty pro mladé dospělé. „Nyní se řeší také vybavení domu – výběrové řízení na nábytek a terapeutické pomůcky již bylo vyhodnoceno a vyhrála jej firma JP-KONTAKT s.r.o. z Pardubic za necelé 3 miliony Kč s DPH. Montáž proběhne do konce října. Problém máme ale s dodávkou asistenčního kolejnicového systému a rehabilitačních zařízení pro klienty stacionáře, který se nám nedaří vysoutěžit. Předpokládaná cena je asi 2 miliony,“ doplňuje starosta Jan Malý. 

Záměr využití budovy č. p. 15 pro denní stacionář vznikl již před devíti lety. Nezisková organizace Apropo se dlouhodobě potýká s nedostatkem prostor pro poskytování služeb denního stacionáře. Ten poskytuje nezbytné služby těžce zdravotně postiženým dětem v době, kdy rodiče nemohou tuto péči zabezpečit sami. V tuto chvíli využívá Apropo nevyhovující prostory ve vedlejší základní škole v Soudné a cvičný byt má v ulici Přátelství. „Rekonstrukcí domu č. p. 15 budeme mít všechny služby na jednom místě. Nyní se staráme o 49 klientů, z toho jich je 21 právě v denním stacionáři. Poskytujeme i terénní službu, osobní asistenci, sociální rehabilitaci a různé terapeutické a volnočasové aktivity, pečujeme také o rodiče našich klientů,“ vysvětluje práci Apropa ředitelka Bc. Jitka Králová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Rekonstrukce kanalizace a komunikace v Šantově ulici

19:27 Olomouc: Rekonstrukce kanalizace a komunikace v Šantově ulici

Kompletní obnovou uličního profilu projde slepý úsek Šantovy ulice od parkoviště po tř. 17. listopad…