Jičín: Technické služby se připravují na zimní údržbu komunikací

27.10.2023 13:05 | Tisková zpráva

Rada schválila Plán zimní údržby pro místní komunikace a chodníky na území města Jičína. Plán je přijímán vždy na nadcházející zimní období, aby zohlednil aktuální požadavky. Předkládají ho Technické služby města Jičína, které zimní údržbu zajišťují. Výjimkou jsou ulice K. Vika a Hofmanova, které byly předány stavební firmě M Silnice z důvodu rekonstrukce. Údržbu zde bude proto provádět tato firma.

Jičín: Technické služby se připravují na zimní údržbu komunikací
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Zimní období umí překvapit nenadálou sněhovou nadílku a je nutné říct, že v kalamitních situacích není v silách technických služeb zajistit okamžitou údržbu ve všech částech města. Komunikace jsou v plánu rozděleny do tří skupin podle priorit. V první skupině s nejvyšší prioritou jsou obsaženy rychlostní a sběrné místní komunikace, dále komunikace s veřejnou hromadnou či linkovou dopravou, příjezdové komunikace ke zdravotnickým zařízením a další významné lokality.

Některé výhradně lokální, okrajové, málo užívané komunikace nejsou zařazeny do žádné kategorie a zimní údržba v nich neprobíhá. Kalamitní situaci může vyhlásit ředitel technických služeb Ing. Čeněk Strašík na základě zpráv od dispečerů, přičemž v takovém případě se zajišťování sjízdnosti a schůdnosti provádí operativně, dle aktuálního vývoje počasí. Pro tyto situace bude v technických službách působit kalamitní štáb, který bude spolupracovat s Městskou policií Jičín a městským úřadem.

Anketa

Kdo ve vás vzbuzuje větší úctu?

64%
10%
hlasovalo: 17099 lidí

Technické služby města Jičína mají k dispozici pět vozidel na prohrnování a posyp chodníků. Pro lipovou alej a Libosad mají ve vozovém parku navíc vozidlo HAKO Citymaster 600. Plán zimní údržby z vozového parku technických služeb dále vyhrazuje čtyři traktory Zetor s nesenou radlicí pro prohrnování a jeden traktor John Deere, který umožňuje i posyp.

Pokud bude nutný odvoz sněhu, budou k dispozici až tři kontejnerové nosiče MAN. S nakládkou soli a sněhu pomohou nakladače UNC 061 a CAT 432E. Vozový park technických služeb je kvalitně připraven na zimní období. Současně však bude výraznou úlohu zastávat i ruční dočišťování silami určených pracovníků.

Na 58 místech budou občanům k dispozici bedny s posypovým materiálem. Základním posypovým materiálem je směs písku a soli. Přihlíží se však k jednotlivým lokalitám. Například v Libosadu, Valdštejnově lipové aleji nebo zámeckém parku se provádí pouze vyhrnování a jen místně bude použit písek.

Hlavním dispečerem zimní údržby bude pan Zdeněk Doležal, dalšími dispečery budou Ing. Jan Zachoval, Bc. Martin Drobný a Tomáš Šenberk. Na tomto místě děkujeme všem pracovníkům technických služeb, kteří budou zajišťovat zimní údržbu. Jedná se o práci v mnohdy nelehkých podmínkách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Opravdu máte čisté svědomí?

Dobrý den, opravdu vám přijde OK přijít k titulům tím, že publikujete v podezřelých časopisech nebo v těch, v jejichž vedení jste sám seděl? To vám přijde v pořádku? Dosud jste na mě působil jako morální autorita, ale teď už si to o vás nemyslím

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ústí nad Labem: Opravy na ústeckých školách pokračují

7:31 Ústí nad Labem: Opravy na ústeckých školách pokračují

V rámci modernizace a zvelebování ústeckých škol budou vyměněna okna a dveře na dvou základních škol…