Jičín: Valdštejnské imaginárium zhodnotilo svůj rok 2019

19.05.2020 20:21

Rada vzala na vědomí výroční zprávu Valdštejnského imaginária, z.ú, které provozuje Valdštejnskou lodžii. Obsáhlá zpráva za rok 2019 je k dispozici na webových stránkách imaginária.

Jičín: Valdštejnské imaginárium zhodnotilo svůj rok 2019
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Z organizačního hlediska bylo významným krokem oddělení kavárny v Lodžii od neziskové společnosti. Provozním kavárny se stal pan Michal Kos, později jej nahradila paní Michaela Kohoutová. Další novinkou z hlediska organizace je zřízení druhého plného úvazku v neziskové organizaci. Jde o post produkční, kterou se stala paní Lucie Hronová.

Výroční zpráva popisuje bohatou nabídku kulturních aktivit. Kromě každoročních akcí, jako jsou Čarodění, Slavnost stromů, Divovánoce či divadelní festival Malá inventura Jičín, proběhl úspěšně i druhý roční festivalu alternativní a etnické hudby Lodžie Worldfest. Právě Čarodění nebo Divovánoce jsou součástí širšího záměru, který nese název Netradiční oživování tradic. Volně parafrázováno, snahou organizátorů je odhalit návštěvníkům u tradičních svátků hlubší smysl, který se v moderní době může poněkud vytrácet. Vznikl nový projekt věnující se autorské poezii regionálních autorů s názvem Poesion. V Lodžii proběhly také divácky úspěšné koncerty kapel Zrní či Kalle.

Anketa

Líbí se vám zatím kanál CNN Prima News?

3%
91%
hlasovalo: 17213 lidí

Rozsáhlým projektem, jehož je Valdštejnská lodžie součástí, je Cesta Valdštejnských architektů. Jedná se o přeshraniční projekt, kdy zástupci imaginária navázali spolupráci s polskou stranou – nadací zámku Gorzanów. Obě strany pracují na společné multimediální expozici, na kterou se návštěvníci podívají po dokončení stavebních prací, jež jsou také součástí Cesty Valdštejnských architektů. Právě tyto stavební práce již probíhají.

A tudíž, zatímco zástupci Valdštejnského imaginária a Nadace zámku Gorzanów připravují multimediální obsah, stavební firma Ritus s.r.o., jež zvítězila ve veřejné zakázce vypsané městem, již provádí výstavbu v oblasti Čestného dvora. V roce 2021 zde bude otevřen nový multifunkční sál a zázemí pro expozici. Dodejme, že stavební zakázka v Lodžii přijde na 21,6 milionu Kč bez DPH a že celý projekt Cesta Valdštejnských architektů je podpořen dotací od Evropské unie ve výši 1 148 423,05 eur. Dotace pomůže s financováním stavebních úprav v Lodžii i v zámku Gorzanów a také s přípravou expozice pro veřejnost nebo tištěných produktů. Smyslem projektu je propagovat barokní kulturu, překračující hranice České republiky a Polska.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litomyšl: Experimentovat při vaření rozhodně zakázáno není

19:06 Litomyšl: Experimentovat při vaření rozhodně zakázáno není

Také v letošním roce, který je obrazně řečeno zalitý Smetanou, chceme uctít památku M. D. Rettigové,…