Jičín: Vedle největšího sídliště má vzniknout odpočinková zóna

06.03.2017 13:46

Jičín se pokusí znovu soutěžit o získání dotace ve výši 25 milionů korun v programu Nadace Proměny na projekt „Odpočinková zóna Cidlina“.

Jičín: Vedle největšího sídliště má vzniknout odpočinková zóna
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Získat finance na vytvoření klidové zóny hned vedle největšího jičínského sídliště na Novém Městě se Jičín pokoušel již před dvěma lety. Tehdy skončil na druhém místě. Během loňského roku město podniklo další kroky k tomu, aby mohlo letos o dotaci znovu požádat. Pokud by bylo úspěšné, vznikala by zóna postupně v horizontu dalších zhruba pěti let. Do její tvorby se zapojí i místní obyvatelé.

Ve finálovém boji o pětadvacetimilionovou dotaci skončil Jičín před dvěma lety druhý. Správní rada Nadace Proměny pak Jičínu doporučila podniknout další kroky směřující k realizaci projektu. Jednalo se především o postupné zapojování veřejnosti do vytváření zóny, stejně tak jako dořešení některých majetkových záležitostí. „V loňském roce jsme oslovili místní základní školy, zda by do projektu zapojily své děti. S nimi se naši pracovníci setkali na místě a diskutovali o tom, jak by zóna mohla vypadat. Děti pak svoje představy měly výtvarně ztvárnit. Na podzim jsme z více jak 70 prací uspořádali výstavu a jako odměnu za návrhy jsme jim darovali promítání filmu v biografu,“ uvádí místostarosta města Mgr. Petr Hamáček, který má Odpočinkovou zónu Cidlina ve své gesci. Děti zde navrhovaly např. lanové centrum, altán, venkovní posilovnu, bludiště, cyklostezku, horolezeckou stěnu, piknikovou louku, trampolínu, psí hřiště nebo divadlo. Myslely ale i prakticky na toalety nebo automat na pečivo. Padly zde také náměty na maxi hru ‚Člověče nezlob se‘, kopec na sáňkování, autodráhu, tabuli na malování, stromovou rozhlednu nebo model města Jičína.

Další zapojení místních probíhalo v rámci ankety - v projektu se totiž počítá se vznikem parkovacího domu. „Parkování je jedním z problémů, které místní pociťují. Na sídlišti se totiž nedostává míst, kam lidé mohou odstavit svá vozidla. V současném stavu bychom museli řešit místa pro automobily na úkor zeleně. Formou tištěné i elektronické ankety jsme se proto místních na toto téma vyptávali. Z celkem 121 odpovědí vyplynulo, že více jak 3 dotázaných by o parkovací stání nebo garáž zájem měli. Mírně pak převážil zájem o parkovací stání, než o klasickou garáž. Obyvatelé by spíše upřednostnili vlastnictví takového stání, a to v cenové hladině do 150 000 Kč. Maximální vzdálenost od bydliště by pak měla být do 500 m. To jsou zatím prvotní informace, ze kterých budeme vycházet při plánování budoucí stavby,“ přibližuje výsledky místostarosta Hamáček. Zatím se v projektu počítá s nízkopodlažní budovou, která by byla zapuštěná v terénu. Nebránila by tudíž výhledu z přilehlých domů, o což někteří projevili v dotazníku obavy.

Do tvorby by byla zapojena také veřejnost

Další doporučení Nadace bylo dořešit majetkové poměry u některých pozemků. Město totiž nemělo vykoupené všechny pozemky, kterých by se lokalita dotkla. To se ke konci roku 2016 podařilo. Ve spolupráci s místními firmami se také dojednalo s ČEZ přeložení vedení vysokého napětí. To nyní stojí v blízkosti bytových domů a během příštího roku by mělo být přeloženo na jiné místo. „Na základě posunu v projektu jsme se rozhodli ke konci března o nadační podporu z Nadace Proměny znovu požádat, a to v rámci Grantové výzvy 2017, program Parky. Získat můžeme až 25 milionů korun. Dalších zhruba 30 milionů se město zaváže v příštích 5 letech do lokality investovat. Nadace by pak městu měla pomoci nejen s vlastní realizací, ale také s přípravou architektonické soutěže, která by probíhala v příštím roce. Dále pak se zapojením veřejnosti, konzultacemi a s vedením projektu,“ vysvětluje projektová manažerka města Ing. Štěpánka Kolcová.

Projekt „Odpočinková zóna Cidlina“ obnáší úpravu volného prostranství mezi řekou Cidlinou a sídlištěm Nové Město, kde by vznikla nejenom vycházková trasa a park, ale také prostor pro sportovní aktivity, odpočinková místa, grilovací koutky, herní místa pro děti, případně plochy pro in-line bruslení, vodní plochy atd. Do tvorby by byla zapojena také veřejnost, která by mohla dávat tipy a požadavky, co by zde chtěla a využila. Mimo parkové úpravy by zde měl vzniknout i nový prostor pro parkování. Do budoucna se zde počítá také s dopravním propojením ulice Popovická s ulicí Pod Koželuhy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

22:09 Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

Dobrá zpráva pro peněženky téměř čtyř tisíc nájemníků městských bytů. Radnice jim vrátí rekordní pře…