Jičín: Začíná rekonstrukce Biografu Český ráj, promítat se bude ve Valdicích

21.02.2017 10:46

Od 1. března přerušuje jičínský biograf svůj provoz a budovu přebírají stavbaři. Aby diváci nepřišli o nejnovější snímky, stěhuje se promítání do valdického kulturního domu.

Jičín: Začíná rekonstrukce Biografu Český ráj, promítat se bude ve Valdicích
Foto: archív autora
Popisek: Jičín- kino, nynější vzhled

Zdejší kinosál z 80. let tak téměř po 25 letech znovu ožije. Mezitím bude probíhat generální oprava budovy v Jičíně, jejíž vzhled se má vrátit do původní podoby z 20. let minulého století. Zbrusu nový biograf bude čekat své první diváky v létě 2018.  

Nejnavštěvovanější jednosálové kino v Královéhradeckém kraji čeká 28. února poslední promítání. Pak bude na více jak jeden rok uzavřeno, aby zde proběhla celková rekonstrukce budovy. Ta se má vrátit do původního vzhledu z 20. let 20. století, avšak uvnitř dostane nejmodernější techniku i vybavení. „Poslední promítání v biografu proběhne 28. února a na programu jsou tři tituly – Lego Batman, Zlato a T2 Trainspotting. Pro diváky „starého bia“ máme malé překvapení - vstupenky z posledního dne budou zároveň platit jako volná vstupenka do nově zrekonstruovaného kina,“ uvádí jeho provozní Michal Miškovský. Během března pak proběhne demontáž techniky, která se postupně zprovozní v kinosálu ve Valdicích. První projekce by zde měla být spuštěna na apríla, tedy 1. dubna. „Informace o našem programu se dozvíte a rezervaci vstupenek provedete na obvyklých místech, tedy na webu www.biografjicin.cz anebo v městském infocentru,“ dodává Miškovský.

Biograf po skončení promítání převezmou stavbaři - firma Chládek a Tintěra, Pardubice a. s., která postupně začne s prvními pracemi. „Již během února byly vedle kina vyhloubeny čtyři průzkumné vrtané sondy pro zjištění přesné skladby podloží, na kterém kino stojí. Vzorky zeminy byly převezeny do laboratoře k rozborům a vyhodnocení. Výsledky poté posoudí generální projektant a podle toho se začne s pracemi,“ uvádí Jan Strašík z investičního odboru města. Budova, která byla původně divadlem Český ráj a následně divadlem Mrňákovým, dostane původní háv fasády z roku 1923. V 50. letech zde byly „nalepeny“ přístavby, které se nyní zcela odstraní. Upravena bude celá sedlová nástavba střechy včetně krytiny a replikami se nahradí původní, dnes již naprosto nevyhovující okna a dveře. Ve vstupním portálu zmizí staré železné schodiště a demontuje se zasklení. Obnovou projdou také veškeré sítě a technologie budovy. V interiéru zase zmizí dřevěný obklad a plechové stropy. Dojde ke zmenšení sálu ze současných předimenzovaných 310 sedadel na dostačujících 185 sedadel (z toho 65 bude na balkoně) a přesunuta bude promítací kabina. Rozšíří se hlavní foyer, a to i do prostor v patře. Zcela nové budou šatny a zázemí pro účinkující, které dosud chyběly. „Kromě kompletní stavební úpravy sálu se zlepší také jeho akustika a získáme nejmodernější ozvučení pro filmové projekce - Dolby Atmos. Spolu se 4K projektorem, který již máme, tak bude náš biograf vybavený nejvyšší možnou technologií. Pro diváky se tak spolu se zvětšením foyer zvýší komfort o několik řádů,“ vysvětluje ředitel KZMJ, Bc. Pavel Nožička. Sál bude navíc možné využít mimo promítání i pro koncerty, přednášky, případně malé divadlo. V další etapě se v projektu počítá i s úpravou okolního veřejného prostoru a se zvětšením parkoviště. „Rekonstrukce Biografu Český ráj byla již nevyhnutelná. Kromě promítacího zařízení, které bylo digitalizováno před šesti lety, dosluhovaly veškeré technologie budovy. A protože se návštěvnost kina postupně zvyšovala, padlo rozhodnutí rekonstrukci provést, a to bez jakýchkoli dotačních prostředků,“ říká místostarosta města Mgr. Petr Hamáček. Cena za rekonstrukci je 34 897 378 Kč bez DPH a stavba i financování je rozděleno do dvou etap. Město navíc při splnění určitých podmínek může ušetřit na odečtu DPH. Biograf by měl být předán začátkem léta příštího roku.

Průměrně se ročně v kině odehraje na 652 projekcí pro děti a dospělé diváky. Oblíbená jsou také pravidelná dopolední představení pro seniory. Svou návštěvností se Jičín řadí na první místo jednosálových kin v Královéhradeckém kraji a na 30. místo v celorepublikovém žebříčku. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Kříž v Lučanské ulici opět září

22:28 Jablonec nad Nisou: Kříž v Lučanské ulici opět září

U ošetřeného jasanu v Jabloneckých Pasekách je nyní opravený křížek. Zatímco strom loni nechal odbor…